Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Ana Stanojević, glumica

Ana Stanojević
OSNOVNI PODACI
ime: Ana
prezime: Stanojević
spol: žensko
datum rođenja: 1947 u Požegi
zanimanje: glumica
trenutno prebivalište: Osijek
film.hr



ANA STANOJEVIĆ
Rođena 1947. u Požegi. Studirala je u Zagrebu, a diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Tijekom studija kroatistike apsolvirala je kolegij Glume pod vodstvom prof. S. Štukelje. Prvi angažman ostvarila je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu. Od 1972/3. do danas neprestance je u stalnom angažmanu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku, u kojem je danas najstarija glumica po godinama i stažu. Jubilej tri desetljeća umjetničkog rada obilježila je 2002. kao Vojnicka u Čehovljevu Ujaku Vanji.
Na osječkoj pozornici ostvarila je širok repertoari raspon od uloga mladih djevojaka i naivki do zrelih karakternih rola. Bila je Polja u Malograđanima Gorkog, Ismena u Anouilheovoj Antigoni, Leonardova žena (Krvava svadba F. G. Lorce), Francka (Kralj Betajnove I. Cankara), Djevojka (Marinkovićeve Inspektorove spletke), Sarka (Ožalošćena porodica B. Nušića), Cezonija (Camusov Kaligula), Ponzia (Lorkin Dom Bernarde Albe), Ignatia (Pirandelov Večeras improviziramo), Ogudalova (Djevojka bez miraza A. N. Ostrovskog), Majkača (Predstava Hamleta u selu Mrduša donja I. Brešana), Raymonde (Feydeauova Buba u uhu). Okušala se u svim žanrovima, od tragedije do komedije, a često je sudjelovala i u operetama i mjuziklima (Jovana u Tijardovićevu Splitskom akvarelu; Gđa Eynsford-Hill u My fair lady Lernera-Loewea; Anhilta u Kálmánovoj Kneginji čardaša; Kneginja Cuddenstein u Grofici Marici).
U poslijeratnom razdoblju Ana Stanojević odigrala je tridesetak uloga na osječkoj dramskoj pozornici, od kojih su dojmljivije: Barunica Castelli-Glembay u Krležinim Gospodi Glembayevima, Columbina u Slavonskoj Juditi, Kneginja Carollyna von Wittgenstein u Tomaševu Zlatoustom, Služavka u Posljednjoj karici Lade Kaštelan, Gospođa Pernelle u Moliereovu Tartuffeu, Baba Teza u Inočama J. Ivakića, Regina u Krležinu Povratku Filipa Latinovicza, Milostiva u Malim komedijama M. Begovića, Dadilja u Shakespeareovu Romeu i Giulietti, Madam u Krležinu Kraljevu, Majka u Naranči u oblacima Ivane Sajko. Trenutačno igra u predstavama Teštamenat Pere Budaka (Manda), Osam žena Roberta Thomasa (Mamy) i Cyrano de Bergerac Edmonda Rostanda (Majka Margareta).
Glumica je dobitnica Nagrade 7. prosinac (1979) i uglednog javnog priznanja Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za osobit doprinos kulturnom i umjetničkom životu grada Osijeka (2002).
Govori engleski jezik, snimala je za radio i televiziju (recentno: Zabranjena ljubav na RTL-u).


Ana Stanojević


Post je objavljen 09.07.2006. u 22:34 sati.