Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thedogs

Marketing

Sterilizacija i kastracija

Bok! Nemam vremena pisati post,ali ovaj tekst ispod sam pripremila već prije. Pošto za par tjedana Barnye ide na kastraciju
jer smo odlučili da ga nećemo pariti... Mislim...zato pišem ovaj post...
Sterilizacija(za ženke) i kastracija(za mužjake)
Da li ste znali da sterilizirane ili kastrirane životinje imaju blažu narav?
Mužjaci:
Kastrirani psi i mačke usmjeravaju svu svoju pažnju na svoju ljudsku obitelj.Sa druge strane, nesterilizirane jedinke često bez nadzora lutaju u potrazi za partnerom, riskirajući teške ili fatalne povrede u saobraćaju ili u okršajima sa drugim mužjacima. Osim toga, oni označavaju teritorij urinom prilično neugodnog mirisa.
U kući Vaš "uzbuđeni" mužjak pasa vas može i osramotiti, naskakanjem na djelove namjštaja ili na vaše ili noge gostiju. Također, nemojte mješati agresivnost i zaštitničko ponašanje; sterilizirani pas štiti svoj dom i obitelj podjednako dobro kao i nesterilizirani pas, dok se mnogi problemi sa agresivnošću mogu ublažiti ili čak i rešiti ranom sterilizacijom.
Ženke:
Ženke pasa privlače mužjake sa velike daljine [zahvaljujući izuzetno dobrom čulu njuha kod pasa, kao i jakom mirisu mokraće]. Ženke pasa obično imaju krvavi iscjedak u trajanju od tjedan dana a mogu postati skotne još jednu nedjelju nakon toga.
Bolje sprečiti...
Da li ste znali da će sterilizirana ili kastrirana životinja imati duži i zdraviji život?
Sterilizacija ženki [odstranjivanje reproduktivnih organa] ili kastracija mužjaka [odstranjivanje testisa] su rutinske veterinarske procedure koje se obavljaju pod opčom/potpunom anestezijom. Obje vrste operacija po pravilu zahtjevaju minimalnu hospitalizaciju. ASPCA preporučuje sterilizaciju ili kastraciju u što ranijem životnom dobu životinje. Osim sprječavanja neželjenog parenja, kastracija kod mužjaka pasa i mačaka uklanja opasnost od raka testisa i bolesti prostate. Sterilizacija ženki pasa i mačaka pomaže u sprječavanju piometre [gnojne infekcije materice] i raka dojke, a sama operacija se preporučuje kod prvog tjeranja pošto tada pruža najveći stupenj zaštite od ovih bolesti. Lječenje piometre zahtjeva hospitalizaciju, intravenske infuzije, antibiotike i naposljetku - sterilizaciju. Rak dojke je fatalan za oko 50% oboljelih ženki pasa i za čak 90% oboljelih mačaka! Treba također znati da su anestezija i operacijonalni proces veuma neizvjesni, komplicirani i skupi, pogotovo kada se radi o starijim životinjama.
Odgovorno postupanje
Da li ste svjesni da možete sprječiti patnju i smrt mnogih životinja?
Rjetki su ljudi koji ne vole mačiće i štence. Nažalost, neki izgube taj osećaj naklonosti kada životinje odraste.Ostali žive kratak i najčešće nesretan život lutalica. Mnoge od ovih životinja su na sijvet došle neželjenim parenjima koje je moglo biti sprječeno sterilizacijom ili kastracijom. Lutalice rjetko žive duže od nekoliko godina, često stradajući od gladi, bolesti, smrzavanja ili pod kotačima automobila.
Sve činjenice
Predsrasuda: Ženka psa ili mačke treba imati jedno leglo prije sterilizacije.
Činjenica: Što prije sterilizirate ženku to će ona imati bolje zdravlje u budućnosti. Čim štene ili mače ima više od jednog kilograma ili je starije od 2 mjeseca, ona ili on mogu biti sterilizirani ili kastrirani.* Mnogi veterinari provode veoma uspješnu ranu sterilizaciju. Što duže ženka živi bez sterilizacije, veće su šanse od tumora dojke ili infekcije materice. Zapravo, ženka sterilizirana prije prvog tjeranja [između 6 i 9 mejseci] ima šest do sedam puta manje šansi da dobije tumor.
*[oko ovog važnog detalja su mišljenja stručnjaka i dalje podjeljena, a jedni se jako protive kastraciji mužjaka prije 8.-og mjeseca starosti]
Predsrasuda: Sterilizacija ili kastriranje će izmjeniti karakter kućnog ljubimca.
Činjenica:Bez obzira na starost u trenutku ovakve operacije, vaš ljubimac će ostati vjeran, privržen i žaštitnički nastrojen prijatelj. Sterilizacija će smanjiti nagon za parenjem što će imati smirujući efekat na mnoge životinje. Kastrirani mužjaci mačaka i pasa uglavnom prestaju lutati i sukobljavati se sa drugim mužjacima a također prestaju i označavati svoj teritorij urinom.
Predsrasuda: Kućni ljubimci poslje sterilizacije postaju debeli i lenji.
Činjenica: Netačno! Manjak kretanja i pretjerana ishrana čini kućne ljubimce debelim i ljenjim, ne sterilizacija. Vaš kućni ljubimaca se neće ugojiti ukoliko mu obezbjedite adekvatno kretanje i normalnu ishranu. Sterilizacija je dobra za vašeg ljubimca i zbog toga što takve životinje u prosjeku žive dvje do tri godine duže od nesteriliziranih jedinki.
Predsrasuda: Sterilizacija je opasna i bolna operacija.
Činjenica: Sterilizacija i kastracija spadaju u rutinske operacije nad životinjama. Uz minimum kućne njege, vaš ljubimac će moći nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima samo nekoliko dana nakon operacije.

Post je objavljen 06.07.2006. u 22:17 sati.