Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

BASDANS - Banja Luka

“Basdans protresao” Banja Luku

Zvuci rokenrola sada već davnih osamdesetih u ponedjeljak naveče protresli su Banju Luku kada je na Trgu Krajine nastupila ponovo okupljena kultna banjolučka grupa "Basdans".

Rok vremeplovom - poklon koncertom rodnom gradu "basdansovci" su na trgu okupili više od 6.000 ljubitelja starog banjolučkog rok zvuka.

Bez obzira na kišu koja je padala, publika je otvorenog srca dočekala svoje sugrađane, igrala je u ritmu pjesama koje su ostale u sjećanju i ovacijama nagrađivala "hrabre momke" koji su se odlučili vratiti na scenu nakon 20 godina. Iako vidno umorni, članovi grupe "Basdans" su izašli na bis i iznenadili prisutne izvedbom dobro poznate "Pjesme Banjaluci", čijom su obradom izmamili i pokoju suzu u publici.

Pjevač Nenad Matejić, bubnjar Siniša Tomić, gitaristi Denis Gatejić i Nebojša Tica, te klavijaturista Zdenko Matković izazvali su buru emocija kod starijih fanova banjolučkog rok zvuka, ali i oduševljenje kod onih mlađih, kojima je rokenrol tek počeo ulaziti pod kožu. Nekadašnja djeca banjolučkog asfalta čija je muzika, prema riječima Jure Stublića, grabila krupnim koracima ispred ostalih, svojim povratničkim nastupom dokazali su da se njihov zvuk i danas, nakon dvije decenije, može "nositi" s aktuelnim rok trendovima.

Dok su silazili s bine, prilazili su im i stariji i mlađi fanovi i čestitali na izvanrednom nastupu. Još pod jakim utiscima, članovi "Basdansa" nisu krili oduševljenje.

"Od početka je bilo malo povuci - potegni, ali je poslije sve prešlo u topliju atmosferu. Kraj je bio fenomenalan, doveo me do suza. Važno mi je bilo da vidim mlađu generaciju i njihovu reakciju na ovaj naš rokenrol", rekao je Denis Gajetić.

"Basdans" nikada nije objavio album, ali postoji demo snimak koji je posljednjih dvadesetak godina kružio među ljubiteljima ovog benda.

"Snimili smo ovaj koncert uživo i pokušaćemo da ga izdamo", kaže Gajetić.

Siniša Tomić kaže da je na sam dan koncerta među članovima benda bilo treme, ali da je publika bila fenomenalna.

"Presrećan sam. Hvala Banjoj Luci i njenim građanima. Vrijedilo se okupiti ponovo i doživjeti ovaj trenutak. Mislim da ćemo nastaviti i dalje svirati zajedno", poručio je Tomić.

Koncert je bio i neka vrsta jubileja, jer su "basdansovci" tačno prije 20 godina na jugoslovenskom festivalu pop-rok muzike u Subotici osvojili tri nagrade - žirija, publike i novinara, te tako ušli u istoriju kao jedini bend kojem je to uspjelo poći za rukom. Tom prilikom potukli su grupe "Van Gogh", "Fit", "Đavoli", "Ogledala"...

Kao prijatelji "Basdansa" na ovom koncertu nastupile su grupe "Aurora", "Javni poziv", "Misterija", "Irena" i "Balkan ekspres". Koncert je održan u okviru "Mjeseca muzike sa Zepter bankom - Banja Luka 2006", koji se ove godine održava u sklopu Banjalučkog ljetnog festivala, a dio je i kampanje "Možda je droga".

Post je objavljen 05.07.2006. u 14:30 sati.