Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalworld4ever

Marketing

ĆINĆILE


Image Hosted by ImageShack.us


Opis

Činčile su glodari iz familije viskaža.To su noćne životinje veličine vjeverice, a zbog velikog repa dosta im nalikuju. Krzno po leđima je tamno sivo, a po stomaku bijelo. Takođe se uzgajaju druge vrste činčila: bijele, crne i bežboje(mutanti) no najvise se uzgajaju i u krznarskoj industrijikoriste pomenute sive činčile tipa "standard". Činčile su krotke životinje bez neprijatnog mirisa. Poznato je i da dosti?u starost i do dvadeset godina. Cijena uzgojene životinje zavisi od cijene krzna na tržižtu. Općenito važeće je međunarodno pravilo:životinja za uzgoj (raspoldna životinja) ima deset do šesnaest puta veću cijenu od životinja za krzno.

Image Hosted by ImageShack.us

Uzgoj

Prostor za uzgoj činčila mora biti potpuno suv, zatvoren, miran, topao i provjetren. Temperatura neka ne bude nža od 14, a neka ne prelazi 30 stepeni celzijusa.Jednu familiju sačinjava 5-6 ženki i jedan mužijak. ženke su u procesu uzgoja izdvojene u dvostrukim kavezima veličine 40X80X50 centimetara, koji se stavljaju jedan pored drugog. Mužiak nema svog kaveza pa se kroz oseban prolaz(tunel) kreće od kaveza do kaveza. Tako su mu na raspolaganju sve ženke u toj familiji. životinje se dakle razmnožavaju poligamo, a ne u parovima.

Image Hosted by ImageShack.us

Činčile su čiste životinje i vole čisto. Rasplodne životinje je najbolje držati na strugotini koji jedno nedeljno mjenjemao. Da bi krzno postiglo kvalitet, životinje se moraju jednom dnevno kupati u pjesku. Prostorije za uzgoj mogu biti u zgradama, garažama,podrumima, barakama i župama! Bitno je samo da su prostorije čiste, a povremeno ih treba dezinfikovati. Dobar rad pri uzgoju uvijek je nagrađen.

Osnove uzgoja:

Image Hosted by ImageShack.us

Činčile polno sazrijevaju poslije četvrtog mjeseca, a pare se u sedmom mjesecu. Uzgoj se odvija, kako je već rečeno, poligamo. 111 dana nakon oplodnje ženka okoti jedno do petero mladunčadi. Odmah nakon koćenja mužijak može oploditi ženku koja stoga može da koti i tri puta godišnje. Mužijaci su dobri očevi i od prvih danazajedno sa ženkom brinu o potomcima. Mladunci su veoma dobro razvijeni, rađaju se otvorenih očiju i obrasli dlakom. Veoma su otporni i sa njima u uzgoju nema problema. Kod pravilnog uzgoja mladi brzo napreduju. Do osme nedelje starosti držimo ih kod majke, a najkasnije poslije trećeg mjeseca treba ih izvojiti u sopstvene kaveze, kako ne bi došlo do neželjenog parenja i oštećenje krzna. Nakon osam mjeseci mladunvi postaju zrele životinje. Od najkvalitetnijih životinja se uz našu pomoć formiraju nove familije i tako povećavaju kapaciteti sopstvenih farmi. Činčile se u rasplodu koriste do starosti oko osam godina.

Hranjenje

Image Hosted by ImageShack.us

Hranjenje se izvodi veoma jednostavno: jednom dnevno(uvijek svakoj životinji se daje oko 20 grama(supena kažika) briketa. Svakodnevno im treba davati ćistu vodu. Mladunčad poslije perioda sisanja jede istu hranu kao i odrasle životinje. Troskovi ishrane po jednoj ili više se oko 5 EURA. Dnevni posao oko uzgoja i hranjenja 200 životinja oduzima dnevno oko jedan i u većnjem periodu.


Bolesti:

Ako činčile pravilno hranimo i uzgajamo, možda će zvučiti nevjerovatno, one uopšte nisu osjetljive na bolest. Kod njih nisu poznate zarazne bolesti, a inače su izuzetno žilave, otporne i regerativne životinje.

Image Hosted by ImageShack.us

Krzno:

Krzno ćinćile je izuzetno gusto i lagano. Iz jedne vlasne pore izrasta, zavisno od zrelosti životinje, 20-60 dlaka, a krzno postaje zrelo u razdoblju od sedam do devet mjeseci. Zrelost krzna ne zavisi od godi?žšnjeg doba i obnavlja se svaka četiriri mjeseca, to je velika prednost na odnosu na druke krznare.

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 08.07.2006. u 12:00 sati.