Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horselover

Marketing

Preponsko jahanje

Evo pošto nisam jako dugo pisala teme vezane uz konje..evo sada jedne. A to je preponsko jahanje. Post o preponskom jahanju sam već imala...ali na samom početku moga rada na blogu i mislim da ga se nitko i ne sijeća. Dalje tekst je preuzet sa jedne web stranice...da formalno vidite što je preponsko jahanje. Ali prije toga bih ja htijela reći nešto. A to je, ako se već bavite preponskim jahanjem da morate jako paziti na timski rad s konjem,na dobru opremu,tehniku i najvažnije na zaštitu konja prilikom preponskog jahanja. To bi bilo to od mene za ovaj post.
Pusa svima koji me čitaju. wave


Image and video hosting by TinyPic



Preponsko jahanje je olimpijska disciplina konjičkog sporta, a u Hrvatskoj se popularizira odnosno provodi preko konjičkih klubova kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano 41, a članovi su HKS-a.

Svi zainteresirani za bavljenje preponskim jahanjem moraju biti članovi nekog konjičkog kluba, u kojem mogu kao prvo završiti tečaj škole jahanja kako bi stekli osnovna znanja, a zatim polagati ispit za dobivanje početničkog lisansa koji jahačima omogućuje da se natječu u disciplini preponskog jahanja.

Utakmice preponskog jahanja na kojima se jahači natječu ovise o visini prepona, godištu natjecatelja te načinu suđenja. Najlakše utakmice su one na kojima se natječu mladi konji (4 i 5 god.) i mladi jahači (od 12 god.) te oni stariji koji su se tek počeli baviti preponskim jahanjem. Kategorije natjecatelja su: PONY (do 16 god.), KADETI (10-16), JUNIORI (14-18), MLADI JAHAČI (19-21), SENIORI (od 18 god.) te VETERANI (žene od 45, muškarci 49 god.).

Najzahtjevnije utakmice održavaju se na visini prepona 1.60 m. To su utakmice Grand prix, Kup nacije, europska i svjetska prvenstva. U Hrvatskoj tu visinu prepona imamo prilike vidjeti svake godine u mjesecu rujnu na zagrebačkom Hipodromu kada se održava Samsung kup nacija i Grand prix Zagreb.

Od ostalih natjecanja koja se održavaju u Hrvatskoj najvažniji je hrvatski kup “Croatia Cup” te Prvenstvo Hrvatske za sve discipline, koji nam pokazuju tko je najbolji u tekućoj natjecateljskoj sezoni.

Inače, konjički sport je jedan od rijetkih sportova kojim se možete početi baviti bez obzira na godine i postizati dobre rezultate.

Tekst je preuzet sa stanice http://www.hipodrom.hr/


Image and video hosting by TinyPic

Konj za preponsko jahanje

Dobri preponaši mogu biti različitih pasmina i nemoraju biti određene veličine,premda je vanjski izgled jako važan. Moraju imati duge ,čvrste goljenice i tetive.
Stražnji dio tijela mora biti zaobljen,snažen i mišičav,sa zdravim zglobovima, jer upravo su zglobovi zaslužni za dobro skakanje. Konj za preponsko jahanje nebi smio imati vrlo kratka leđa jer mu to otežava skakanje preko prepone. Konj mora biti u izvrsnoj kondiciji. Znalci u tom području smatraju da je za polovicu problema koji se pojavljuju tijekom skakanja odgovorna lošija fizička kondicija.


Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 04.07.2006. u 13:29 sati.