Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thedogs

Marketing

Kinologija

Opcenito o kinološkim udrugama i registrima
Ako slučajno živite na sjevernoameričkom kontinentu perspektiva vam je sljedeća:
Kao i svugdje u svijetu, registracija psa je potrebna i važna ako ste uzgajivač ili ako namjeravate sudjelovati u izložbama čistokrvnih pasa ili pak natjecanjima i ispitima koje pojedini registri organiziraju. Možete birati između nekoliko opcija (ovisno i o pasmini koje je vaš pas predstavnik, jer nisu sve pasmine priznate od strane svih registara): 1. ubilježiti psa u jednom od 3 najuglednija all-breed sjevernoamerička registra- AKC, CKC i UKC, 2. ubilježiti psa u nekom dobro organiziranom single-breed klubu (jedino rješenje za pasmine koje nisu priznate od strane velikih all-breed registara), 3. ako je vaš pas uvezen mozda je već ubilježen u nekom od ostalih uglednih registara, članica organizacije FCI.

AKC (The American Kennel Club) je utemeljen 1884. od strane grupe entuzijasta iz nekoliko psecih klubova. U klubu kažu kako im je cilj "odrzavanje registra čistokrvnih pasa i očuvanje njegovog integriteta...". AKC također "ima zabilježeno podrijetlo za preko milijun pasa godišnje, ali nije uključen u prodaju tako da ne može garantirati za zdravlje i općenitu kvalitetu pasa iz registra". Klub sponzorira preko 15 000 različitih natjecanja svake godine, te podupire i promovira sportove kao Agility, Obedience, Tracking, Hunting Tests..., kao i izložbe ljepote.
Trenutno je u AKCu priznato 157 pasmina kategorizirano u 7 skupina: Sporting, Hound, Working, Terrier, Toy, Non-Sporting i Herding. Postoji i Miscellaneous (razno) skupina u koju ulaze pasmine "na razmatranju". Kada AKCov Board of Directors odluči da pasmina zadovoljava određene kriterije (aktivan pasminski klub, uzgajivačka aktivnost s tendencijom povećanja na širem geografskom prostoru..), onda ju se prima u neku od 7 skupina. Trenutno su u Miscellaneous Beauceron, Plott Hound, Redbone Coonhound i Tibetan Mastiff.

UKC (The United Kennel Club) je utemeljen 1898. i danas je drugi najstariji i drugi najveći all-breed registar u USA (nakon AKCa). Godišnje registrira preko 250 000 pasa, te također podupire cijeli niz natjecateljskih sportova i izložbi ljepote.
Trenutno je u UKCu priznato preko 300 pasmina kategorizirano u 8 skupina: Companion Breeds, Guarding Dogs, Gun Dogs, Herding Dogs, Northern Breeds, Scenthounds And Pariahs i Terriers.

CKC (The Canadian Kennel Club) je primarni registar čistokrvnih pasa u Kanadi. Sponzorira vlastita natjecanja i drži priznatima preko 160 pasmina koje su kategorizirane u istih 7 skupina kao i u AKCu.

FCI (Federation Cynologuique Internationale) je svjetska kinološka udruga, utemeljena 1911. sa ciljem promicanja i zaštite čistokrvnih pasa. FCI nije registar i ne izdaje pedigree. On je krovna organizacija nad 80 članova iz 80 zemalja širom svijeta (jedan od kojih je i HKS Hrvatski Kinoloski Savez) od kojih svaki izdaje vlastite pedigree i obučava vlastite kinološke suce. FCI se brine da svi pedigrei i suci budu zajednički priznati od strane svih clanova organizacije. Na Members stranicama FCIa nalazi se sljedeća geografska podjela zemalja članica: Europa, Azija, Afrika, Australija i Amerika.
Trenutno su u FCIu priznate 332 pasmine kategorizirane u 10 skupina: Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs), Pinscher and Schnauzer – Molossoid breeds – Swiss Mountain and Cattle Dogs and other breeds, Terriers, Dachshunds, Spitz and primitive types, Scenthounds and related breeds, Pointing dogs, Retrievers – Flushing Dogs – Water Dogs, Companion and Toy Dogs i Sighthounds. Standardi za pasmine su razvijeni od strane države u kojoj je pojedina pasmina nastala i nacionalno su vlasništvo. Primjećuje se da je FCIova kategorizacija pasmina temeljena na njihovim pojedinim povijesnim i radnim nasljeđima, dok su američke podjele praktičnije utemeljene na opcćnitim pasminskim karakteristikama.

Post je objavljen 23.07.2006. u 23:23 sati.