Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thedogs

Marketing

Nesto malo o genetici

Pozz svima i hvala na komentarima! A evo i nešto malo o genetici pasa:
Image Hosted by ImageShack.us
Pri udomljavanju štenaca koji su križanog porijekla ili mješanci često se pojavljuje pitanje toga koliko će narasti, tj. koje će veličine biti kao odrasli psi. Obično nagađamo koristeći "navodila" kao sto su veličina mame i/ili tate, veličina šapica, brzina rasta u ranoj dobi...
Nažalost, ako se okrenemo genetici i tamo pokušamo naći odgovor na pitanje koliko će veliki biti potomci mješanke A i mješanca B, ili čak dvaju čistokrvnih pasa koji nisu iste pasmine, odgovor je: mogu biti svakakvih veličina, od vrlo malih do vrlo velikih.
Zasto? Kako je moguće da potomak dva psa teška cca 10 kg svaki bude težak 5 ili 20 ili 30 kg?
Kako dva visoka psa mogu proizvesti niskog psa i obrnuto?
Odgovor je u fenotipu i genotipu. Fenotip bi bio ono što vidimo na psu, osobine zamjetne promatranjem izvana, a genotip bi bile osobine sadržane u genetskom zapisu psa, ali ne uvijek zamjetne.
Kod čistokrvnih su pasa mnoge osobine ujednačene. Fenotip odgovara genotipu, iako ne u svim situacijama, a i genotip dva psa iste pasmine bit će puno sličiji nego genotip dva psa mješanca koja izgledaju slično. Jednostavan primjer: žuti lab i crna labica imat ce potomke koji izgledaju i ponašaju se kao labradori, veličine labradora, i među njima neće biti boja osim žute i crne (i smeđe, ako je genotip roditelja takav), niti će biti psa teskih 15 kg niti 70 kg. Dvoje mješanaca veličine laba, građe tijela i tipa dlake kakvu ima lab, s tim da je jedan roditelj žut poput laba a drugi crn, mogu imati potomke koji ne moraju baš nimalo ličiti na laba, ni građom tijela, ni dimenzijama, ni dlakom...
Ukratko, dva psa mogu izgledati vrlo slično, a nositi vrlo različite gene.
Veličina, tj. visina psa ovisna je o tzv. poligenom nasljeđivanju. Kako sam naziv govori, uključeno je više od jednog gena koji određuju visinu psa.

Post je objavljen 04.07.2006. u 09:02 sati.