Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

+Mia Sasso-Berčić, glumica

OSNOVNI PODACI
ime: Mia
prezime: Sasso-Berčić
spol: žensko
datum rođenja: 1925 u Malom Ratu kod Splita
umrla: 11.04.2006 u Rijeci
zanimanje: Glumac

U utorak, 11. travnja 2006. u Rijeci je nakon duže bolesti preminula dramska glumica Mia Sasso Berčić. Rođena u 1925. godine, do 1943. je živjela u rodnom mjestu, a potom, nakon što je završila dramsku školu, najprije igra u Osijeku, a potom u Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci. Bila je u profesionalnom angažmanu u Zagrebačkom dramskom kazalištu, Narodnom kazalištu u Zadru, Splitu, Kazalištu Komedija u Zagrebu, a od 1959. godine članica je dramskog ansambla Narodnog kazališta "Ivan Zajc" u Rijeci.

Od značajnijih uloga koje je igrala treba spomenuti Lauru u naslovu "Nikad nije prekasno" u režiji Tita Strozzija, bila je Ismena u "Antigoni" (režija Tomislav Tanhofer), Eliza u "Pigmalionu" u režiji Braslava Borozana, Porcia u "Mletačkom trgovcu" (režija Vjekoslav Afrić), Goneril u "Kralju Learu" i Martha u "Tko se boji Virginije Woolf" (Vlado Vukmirović), a igrala je i u pet televizijskih serija.

Dobitnica je pet nagrada Udruženja dramskih umjetnika i to za ulogu Klare Grubarove u predstavi "Zlatarevo zlato" (1963.), za ulogu Anne de Cleva u predstavi "Henrik VIII i njegovih šest žena" (1965.), za ulogu Branke u predstavi "Ranjena ptica" (1966.), za ulogu Bessie Burgess u predstavi "Plug i zvijezde" (1970.) te za ulogu Betije u "Muškardinu" (1971.).

Mia Sasso ostvarila je tijekom karijere, samo u Hrvatskoj drami riječkog teatra, osamdesetak

dramskih uloga, a nastavila je igrati i nakon odlaska u mirovinu. Posljednju ulogu Meštrove žene odigrala je u predstavi "Meštar Pathelin", koja je premijerno izvedena u ožujku 1994. godine.

U foyeru HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 13. travnja u 12 sati, bit će održana komemoracija u povodu smrti Mije Sasso Berčić, prvakinje Hrvatske drame riječkog Kazališta.
izvor

Post je objavljen 01.07.2006. u 01:48 sati.