Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Ernie di Abbazia

Neke druge dimenzije horor-književnosti, ne samo one vampirske kojima su se pretežno bavili dosadašnji pisci u gostima križanskih Vampirskih noći, otkrio je publici minule subote opatijski pisac Ernie Gigante Dešković, autor dva dosad objavljena horor-romana, Creatio iz 2002. i Posrnuli iz 2003. godine. Potka opsežnog i kompleksnog romana Creatio oslanja se na jednu izmišljenu sliku čuvenog nizozemskog slikara Hyeronimusa Boscha, koja kroz nekoliko stoljeća mijenja vlasnike, završivši naposljetku u rukama jednog nacističkog zapovjednika koncentracijskog logora. Boschova slika je nadnaravni katalizator zla: njeni vlasnici postaju opsjednuti naslikanim prizorima, te u svome stvarnom životu otkrivaju dotad sakrivene «talente» i počinju oko sebe sijati krv i smrt. Slika međutim ne stvara ništa novog što u tim likovima nije otprije postojalo. Iako malko potisnuto, latentno zlo se u čovjeku oslobađa u određenim društvenim ili povijesnim okolnostima, a za tu u biti prirodnu pojavu često se traže izvanjski izgovori, u kategorijama kao što su ideologija, nacija, vjera, država, u režimima koji mijenjaju javno mnijenje o tome što je normalno i prirodno, teza je koja se provlači kroz ovaj roman.
Iz te malo ozbiljnije literarne razrade poimanja zla u žanru nadnaravnog povijesnog horora, kakav je prvi Deškovićev roman, večer je nastavljena u ležernijem duhu, otkrićem mlađeg kolege križanskog vampira Jure Granda. Naime, Dešković je prekapajući stare gradske spise Opatije i okolnih mjesta iz autrougarskog doba, naišao na dokumentaciju o vampirskom slučaju iz 1881. godine, na osnovu koje je sastavio humoristično-dokumentarnu priču Nosferatu di Volosca, koja je oduševila publiku na petoj Vampirskoj noći u kafiću Vampire. Akteri te vološćansko-opatijske vampirske priče su pohlepni lokalni političari toga doba, bečki doktori koji u trbusima vampirovih žrtava otkrivaju šišmiše, anonimne mase sklone linču, i usamljeni ridikuli koji od izopćenika lako postaju žrtve ako nemaju vjerodostojan alibi.
U tradicionalnoj razmjeni poklona, Mladen Rajko je u ime domaćina gostu iz Opatje uručio bocu rakije Grandine, a Dešković je Robertu Hrvatinu za horor-knjižnicu u kafiću Vampire poklonio primjerke svojih romana. Također, otkrivajući kako mu je vološćanski povijesni vampir bio prvi literarni susret s ovom temom, Dešković je najavio da će se vampirima i drugim strašnim bićima liburnijskog kraja književno ali i publicistički baviti i ubuduće. Ernieja ćemo ponovno vidjeti na Festivalu fantastične književnosti u Kringi 11. kolovoza, a potkraj ljeta ćemo zbirku Vampirske priče, dogovorili smo se, predstaviti i u Opatiji.

Post je objavljen 25.06.2006. u 14:57 sati.