Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prilika

Marketing

Oplodnja




Oplodnja započinje kada se spoje muški spermij i oocita žene, te nastaje zigota.

Priprema za oplodnju se sastoji od mejoze i citodiferencijacije tj promjene kroz koje prolaze spolne stanice.
Somatska stanica sadrži 23 para ili diploidan broj kromosoma - 22 para homolognih kromosoma ili autosoma i 1 par spolnih kromosoma.
Žena ima par XX a muškarac XY.




Mitoza
Prije početka podjele u svakom se kromosomu replicira DNA, za to vrijeme su kromosomi izduženi i razmješteni bez reda te se ne mogu vidjet svjetlosnim mikroskopom.
Mitoza se dijeli na profazu, prometafazu, metafazu, anafazu i telofazu.
U profazi se kromosomi počnu zavijat, skraćivat i zgušnjavat .Sastoje se od dvije kromatide povezane centromerom. Vidljivi su tek u prometofazi. U metafazi se poredaju u ekvatorijalnu ravninu, a na svaki kromosom se vežu mikrotubuli (diobeno ili mitotsko vreteno) koji idu od centriola do centromere. U anafazi se centromera podijeli i kromatide putuju prema suprotnim polovima diobenog vretena. U telofazi se odviju i izduže, ustroje se jezgrine ovojnice i podijeli se citoplazma. Svaka nova stanica ima polovinu udvostručenog broja kromosoma i zadrži isti broj kao i ishodišna stanica.



Mejoza je dioba spolne stanice.
Primarna oocita i spermatocita udvostruče svoju DNA neposredno prije početka diobe te se svaki od 46 kromosoma sastoji od dvije kromatide.
U 1 mejotskoj diobi se događa sparivanje, konjugacija homolognih kromosoma, spajaju se ista mjesta susjednih kromosoma i par se sastoji od 4 kromatide.
Crossing over -zamjena odsječaka kromatida.Nakon završetka 1 mejotske diobe stanica sadrži 23 kromosoma te je jednaka količini u somatskim stanicama.
2 mejotskoj diobi ne prethodi sinteza DNA nego se kromosomi razdvoje u području centromere te nova stanica ima 23 kromatide.
Mejotska ili zoridbena dioba osigurava nasljedne raznolikosti krosingoverom i dodjeljuje svakoj stanici manji broj kromosoma i DNA u odnosu na somatske stanice
Nakon mejotskih dioba od primarne oocite nastaje 1 zrela jajna stanica i 3 polocite, a od spermatocite 4 spermija.

Kad se kromosomi ne razdvoje cijeli par prijeđe u 1 stanicu tako da jedna ima 24 a druga 22 kromosoma. Kad se spolna stanica sa 23 kromosoma spoji sa onom od 24 ili 22 nastaje trisomija (47) ili monosomija (45). Razdvajanje može izostat u 1, 2 mejotskoj diobi i u mitozi na bilo kojom paru kromosoma. Učestalost anomalija se povećava sa starosnom dobi žene -35 godina i više. Downov sindrom je trisomija -postoji prekobrojni kromosom 21. Ako je razdvajanje mitotsko nstaje mozaicizam kod kojeg samo neke stanice imaju abnormalan broj kromosoma.
Translokacija nastaje kad se djelovi kromosoma prelome i ona može bit uravnotežena i neuravnotežana s obzirom na to jesu li se premještanjem komadića kromosoma izgubili važni geni ili nisu.



Cri du chat je sindrom kod kojeg nedostaje dio kromosoma 5
50-60 % svih začeća završava spontanim pobačajem


Post je objavljen 23.06.2006. u 19:36 sati.