Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prilika

Marketing

Danas vrhunac toplinskog udara: +33 u hladu, +40 na suncu





Toplotni udar koji je zadnjih nekoliko dana zahvatio Hrvatsku svoj će vrunac doživjeti danas, kada će se u hladu živa na termometru popeti do 33 Celzijeva stupnja.

Najtoplije će, tvrde u Državnom hidrometeorološkom zavodu, biti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali diljem zemlje se najviša dnevna temperatura neće spuštati ispod 28 stupnjeva.

Na suncu i plus 40

Na suncu bi moglo biti i tropskih 40 stupnjeva pa se preporučuje izbjegavanje predugog izlaganja sunčevim zrakama i konzumiranje što većih količina tekućine. Liječnici pogotovo upozoravaju srčane bolesnike i starije osobe da ne izlaze iz svojih stanova ako to nije neophodno te da se ne izlažu prevelikim naporima.

Visoke temperature u kombinaciji s velikim količinama piva i nerviranjem zbog utakmice Hrvatska -Japan u Osijeku su proteklog vikenda na Hitnu ‘spremile’ 200 osječana. Najveći broj intervencija bio je zbog trovanja alkoholom, a tijekom vikenda je zabilježeno čak 12 moždanih udara.

- Tlakaši imaju posebne probleme ako dehidriraju, no naglo uzimanje tekućine također im ne godi pa dolazi do divljanja tlaka. Također, mnogi strastveni navijači nesavršenog zdravstvenog stanja uz tekme konzumiraju i alkohol, što često izaziva epileptične napade. Ipak, opsada ambulanti Klinike za neurologiju se nastavlja, a s nadolazećim vrućinama i odlučujućom utakmicom u četvrtak možemo očekivati još i veći broj pacijenata - kaže dr. Silva Butković-Soldo.

Neće se ponoviti 2004.

Prognostičari tvrde da ovako toplo vrijeme i ne bi bilo neuobičajeno za ovo doba godine da se ne radi o ekstremno nagloj promjeni.

Podsjetimo da je prije samo desetak dana u Gorskom kotaru padao snijeg, a u većini zemlje temperatura nije prelazila 15 stupnjeva, zbog čega su mnogi građani morali uključivati grijalice.

Za danas se prognozira pretežno sunčano i vruće vrijeme, a u poslijepodnevnim i večernjim satima u sjevernim su kopnenim predjelima mogući pljuskovi.

- Od sredine tjedna ipak će doći do manjeg osvježenja, praćenog lokalnim pljuskovima- tvrdi dežurni prognostičar. Ljeto bi, kažu u DHMZ-u, trebalo biti uobičajeno, odnosno vruće uz česte popodnevne pljuskove, no zasad se ne očekuje da bi se mogla ponoviti 2004., koja je bila jedna od najtoplijih u posljednjih 150 godina.

Tlakaši moraju redovito uzimati lijekove

Dr. Mirjana Sorić, šefica smjene zagrebačke Hitne pomoći kaže kako u Zagrebu unatoč vrućinama zadnjih dana nije bilo ništa više intervencija nego obično, ali ipak preporuča da se građani laganije odjevaju, piju mnogo tekućine, a bolesnici pridržavaju porpisane liječničke terapije.
- Za mlade i zdrave osobe bitno je da uzimaju mnogo tekućine, međutim za tlakaše to nije dobro - tvrdi dr. Mirjana Sorić.





Post je objavljen 20.06.2006. u 11:16 sati.