Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (13) - socijalni život ili još malo bizarnosti

U ranim godinama, kada su ga počeli smatrati jednim od važnijih ljudi u gradu, njujorške novine su spekulirale o tome zašto se Tesla nije oženio. Uz njegovo spominjala su se imena Morganove nasljednice Anne, Dodgove kćerke Flore, pijanistice Marguerite Merington i francuske glumice Sarah Bernhardt.

Tesla je Bernhardtovu prvi put sreo u Parizu 1892. Sjedio je s prijateljima u kafani uz trotoar kada je glumica prošla pored njih. Ispustila je maramicu, kao što su nalagala pravila flerta tog vremena. Tesla je hitro ustao i podigao maramicu sa zemlje. Otada se među njima uspostavila trajna veza. Za Bernhardtovu pričaju da je posjetila niz njegovih predavanja u Americi, što je bilo razlog više da glasine o tajnoj vezi između njih dvoje podivljaju. Tesla je maramicu ipak zadržao cijeli život.

Objašnjavajući zašto se nije oženio, Tesla nije rekao da ima fobiju od bakterija, da nije u stanju podnijeti dodirivanje nečije kose, da se užasava pogleda na naušnice, kao i određenih mirisa. Umjesto toga, rekao je: "Ne mislim da bi se izumitelj trebao ženiti, zato sto je takve prirode da se mora posvetiti poslu u potpunosti; bude li se posvetio ženi koju voli, onda će njoj dati sve sto ima, ali će zato napustiti svoj posao. Mislim da ne možete nabrojati mnogo izuma oženjenih ljudi."

Tesla je privlačio i muškarce, kako pojavom, tako i osobnošću. Franklin Chester, novinar The Citizena, napisao je da nitko ne može pogledati ovog izumitelja a da ne osjeti njegovu snagu. Bio je veoma visok, prave i tamne kose, počešljane naviše, visokih slavenskih jagodica, plavih dubokih očiju. "Sijevanje koje izaziva svojim instrumentima kao da dolazi iz njegovih ociju. Njegova glava ima oblik klina, brada mu je skoro jedna točka... kada govori, vi slušate. Ne razumijete ono što govori, ali ste ipak uzbuđeni."

Teslin seksualni život je donekle kontraverzan. U intervjuu novinama srpske emigracije u SAD-u, Srbobranu, od 3. marta 1922. rekao je: "Uništio sam svoju seksualnost u dobi od 33 godine zbog izvjesne francuske glumice koja je toliko navaljivala na mene da se nisam mogao koncentrirati na posao." Jednom drugom prilikom je novinarima kazao kako "nikad nije dodirnuo ženu". Da li je Tesla mislio doslovno ili ne, predmet je nagađanja kao i brojne druge stvari vezane za njega.

Poremećaj koji je imao manifestirao se u njegovom strahu od bakterija, što ga je dovelo dotle da je izbjegavao rukovati se s ljudima ili je brisao besprijekorno cisto posuđe ili pribor za jelo koji su mu servirali na javnim mjestima. Odijelo na njemu je bilo bez ijednog nabora; rukavice je bacao nakon nekoliko dana upotrebe. Duboko ga je uznemirivala pomisao da bi mogao dodirnuti nečiju kosu, kao i sam pogled na bisere ili naušnice u ušima. Brojevi djeljivi s tri bili su dio njegovog svakodnevnog života, uključujući i broj ubrusa koje je dobivao u hotelskim sobama. Ako je šetao oko neke zgrade, nastavio bi dok je ne bi obišao tri puta. Broj sobe u hotelu morao je biti djeljiv s tri.


Post je objavljen 14.06.2006. u 03:45 sati.