Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prilika

Marketing

ROĐENA MARILYN MONROE

1. lipnja - Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu, a umrla 5. kolovoza 1962. u Los Angelesu.

Kad bismo vam rekli da je ova lijepa djevojka, filmski seks-idol pedesetih godina, Norma Jeane Mortensen, zacijelo biste pomislili da smo se zabunili, jer svatko u toj ljepotici odmah prepoznaje Marilyn Monroe. Ipak, svi smo u pravu jer Marilyn Monroe je izmišljeno umjetničko ime Norme Jeane Mortensen, koja se rodila 1. lipnja 1926. Najslavnija poslijeratna platinasta ljepotica američkog filma doživjela je sličnu sudbinu kao njezina predratna prethodnica i imenjakinja Jeane Harlow. Na isti su način iz pokrajine stigle u središte snova - Hollywood, proživjele kratak, ali buran život i završile samoubojstvom.

Marilyn Monroe pojavila se prvi put u filmu Džungla na asfaltu kao jedna od tisuće nepoznatih filmskih starleta i u pravom američkom stilu bila zapažena te se ubrzo probila u sam vrh filma. Hollywood je ponovno rodio jednu zvijezdu, svoju koku da mu nosi zlatna jaja. Marilyn nije bila ni pretjerano lijepa ni raskošno darovita, no imala je nešto što naprečac osvaja. Postala je pojmom privlačnosti, požude, muških maštanja, neprofinjenoga, gotovo vulgarnoga tjelesnog izazova, no tko u izazovu tijela koje govori traži profinjenost?! Osporavali su joj svaku darovitost, a kad se udala za znamenitog američkog dramatičara Arthura Millera, govorilo se da se meso vjenčalo s mozgom. Zapravo nije bilo tako. Marilyn Monroe pokazala je mnogim slavnijim umjetnicima kako se treba kretati pred kamerom i na svoj pomalo naivan i nevješt način graditi ulogu koja se pamti. Jer njezina je karijera bila obilježena velikim bljeskovima, ali je na kraju potonula u mraku izgubljena života.

Ukratko, Marilyn Monroe bila je poput porculanske figurice - od svakog željena, ali krhka i ranjiva. Mnogi su je voljeli, no nisu joj pružali ljubav za kojom je čeznula. Svojim nastupima punila je filmske blagajne, a sama je bila uvijek bez novca i na kraju umrla s praznim računom. Od mnoštva obožavatelja, od svih onih kojima je pružala sebe, nitko njoj nije pružio razumijevanje. Milijuni ljudi u svijetu su joj zavidjeli, njoj koja je u stvarnosti bila duboko nesretna, ranjena srna lijepih očiju i nesretna srca.
tekst je skinut sa www.hrt.hr





Post je objavljen 01.06.2006. u 23:54 sati.