Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

TEMA DANA: Dobar razgovor donosi i dobre prijatelje?

Da bi neko prijateljstvo opstalo ili da bi stekao/la nove prijatelje, najvažniji je, naravno – razgovor! On te približava drugima i ujedno je najbolje rješenje za sve probleme. Evo primijetio sam nekoliko važnih savjeta kako voditi uspješan razgovor i biti dobar slušatelj – to je ono što mnogima nedostaje u komunikaciji!

Istresti svoje jade drugome ili jednostavno pričati (i to o sebi) najlakša je stvar na svijetu koja gotovo nikome nije problem. No, u razgovoru s drugima treba znati biti i dobar slušatelj. Jedino takav razgovor donosi i dobre prijatelje, koji će odmah prepoznati tvoj trud i biti ti zahvalni na tome.

1. Pažljivo slušaj što ti osoba govori

Dakle, zaista poslušaj što ti se govori, a ne da za to vrijeme u glavi smišljaš što ćeš ti reći. Slušaj osobu bez prekidanja i dopusti joj da dovrši misao, a zatim ti iznesi svoju. Mnogo ljudi sklono je prekidati druge dok govore i žuri sa svojim izjavama – dovoljno je da se sjetiš nedjeljnih obiteljskih ručkova koji nalikuju na natjecanje u tome tko će više toga izreći i što glasnije i nitko nikome praktički ne da do riječ. Uh!

2. Prati neverbalnu komunikaciju

To kako osoba izgleda tijekom razgovora govori ti puno o pravom značenju onoga što izgovara. Ako te zbilja ne zanima što govori, vrpolji se i izgledaj odsutno, a ako te zanima što govori, nagni se prema njoj i smiješi joj se. Ako je tješiš, nemoj se mrštiti ili cupkati na mjestu, tada nećeš djelovati iskreno!

3. Budi siguran da razumiješ o čemu osoba govori

To je najbolje učiniti postavljanjem potpitanja i ponavljanjem dijela rečenice koju je izgovorila. Time ćeš ujedno pokazati da aktivno slušaš i da te zaista zanima što ta osoba govori.

4. Nemoj brzati sa savjetima

Često ti se prijatelji jednostavno žele izjadati! Stoga – slušaj i suosjećaj! Ponekad nije ni potrebno tražiti konkretna rješenja za tuđe probleme. Osobi će najviše značiti što je netko može poslušati, a rješenje će već naći i sam/a. Želi li zaista ozbiljan savjet, pitat će te.

5. Kad pričaš, pričaj i o svojim osjećajima i o događajima

Nemoj pretpostavljati da netko zna kako se osjećaš – izgovori to!

6. Pitanja za pet!

Kad razgovaraš s dečkom/djevojkom ili potencijalnom prijateljicom i želiš ga/je bolje upoznati, postoje jednostavna pitanja koja će vas još više zbližiti. Npr. top pet omiljenih filmova, top pet omiljenih pjesama, najsretnije sjećanje iz djetinjstva, ideja za nezaboravan izlazak koji biste ostvarili zajedno i slično..

Dalje se stvarno nisam mogao sjetiti...

-Josip-

Post je objavljen 25.05.2006. u 17:54 sati.