Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (12) - Čija je budućnost?

Čiji je radio?

Odgovor na ovo pitanje je ne samo tehničke, već i pravne prirode.

Naime, Tesla je u St. Louisu demonstrirao sistem sa svim komponentama onog što danas zovemo radio. Za taj uređaj Tesla je Patentnom uredu podnio zahtjev za radio-patent i dobio ga 2. rujna 1897.
Mladi markiz Marconi je u SAD-u dva puta bezuspješno pokušavao registrirati svoj patent. "Mogao je emitovati samo preko bare", kazao je jedan njegov suvremenik. Marconi je tijekom naredne tri godine zahtjev iznova slao u Ured za patente a odbijan je zbog prednosti koju su imali Tesla, Lodge i njemački eksperimentator Carl F Braun.

Tada su se umiješale one s kojima i današnji izumitelji imaju problema: velike korporacije. Marconijeva Prva britanska kompanija postala je Marconi Wireless Telegraph Company of America. Bilježila je uspjehe na tržištu. Svi su ulagali u Marconija. Kada su ga pomoćnici upozorili na to, Tesla je uzvratio: "Marconi je dobar momak. Ostavite ga na miru. Koristi 17 mojih patenata." Patenti nisu bili tako sigurni kao sto je Tesla mislio. Ured za patente je iznenada odobrio Marconijev patent 1904. Postoje opravdane sumnje da je ova odluka plaćena Marconijevim novostečenim novcima. Naravno, to nije pretjerano uzbudilo Teslu. Naljutilo ga je kad je Marconi dobio Nobelovu nagradu 1911. te je 1915. tužio Marconi Company za krađu patenta. Međutim, financijski nije bio u stanju da se u toj parnici nosi s velikom firmom.

Američki vrhovni sud uzeo je u razmatranje Teslinu tužbu tek nakon što je Marconi tužio američku vladu za krađu patenta za radio. Marconi je u stvari tvrdio da su krađu patenta počinile američke oružane snage. Vrhovni sud SAD-a je 1943. donio odluku u korist Tesle. Sud je utvrdio da je Teslin patent broj 645,576 od 2. rujna 1897. sadržavao sve elemente koje su imali i ostali, kasnije prijavljeni kandidati. Nažalost, ova pravna i povijesno pravedna odluka donesena je nekoliko mjeseci nakon Tesline smrti. Postalo je jasno tko je izumio radio, ali koliko djece u školama, koliko uopće ljudi, danas to zna?

Tesla je uvijek bio siguran da će njegov doprinos nauci biti priznat. Na upit o tijeku suđenja i očekivani ishod izjavio je: "Neka budućnost ocijeni i jednog i drugog po radu i po postignućima. Sadašnjost je njihova; budućnost, za koju sam uvijek radio - moja."



Post je objavljen 23.05.2006. u 18:30 sati.