Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

ALERGIJA!

Budući da sam zaradio jednu jučer, eto par zanimljivosti vezano uz navedenu boleštinu 21. stoljeća...

namcor

Što je alergija?
Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su prisutni u maloj koncentraciji.

Alergija je uzrokovana reakcijom vlastitog imunološkog (obrambenog) sustava, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, u slučaju kad osoba ima alergiju, imunološki sustav reagira pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi. Kod osoba koje nisu alergične, obrambeni sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari pa ništa i ne poduzima pri susretu s njima. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav reagira burno kao da je posrijedi infekcija te tako nastaju simptomi alergije.

Što uzrokuje alergiju?
Alergijsku reakciju uzrokuju tvari iz našeg okoliša poznate pod nazivom alergeni. Alergeni najčešče sadrže protein, kao i hrana koju jedemo. Protein je organska tvar koja se sastoji od vodika, kisika i dušika, a važan je dio svih živućih organizama. Postoje i neki neproteinski alergeni koji su sastavni dio penicilina ili nekih drugih lijekova. Da bi neproteinski alergeni uzrokovali alergijsku reakciju, jednom kad se nađu u tijelu, moraju biti vezani na protein. Osoba čiji imunološki sustav vjeruje da je alergen štetan za organizam proizvodi antitijela (IgE) koja napadaju alergen. Taj proces pokreće daljnje biokemijske reakcije koje uzrokuju otpuštanje upalnih medijatora iz upalnih stanica mastocita što dovodi do alergijskog odgovora organizma koji se očituje iritacijom, upalom te konačno pojavom simptoma alergije.
Nadalje se pokreću razne biokemijske reakcije u kojima glavnu aktivnost imaju mastociti i eozinofili. Otpuštaju se i aktiviraju mnogi upalni medijatori kao što su histamini, prostaglandini i leukotrijeni te nastaju simptomi alergijske bolesti.Alergeni mogu biti različiti, međutim najčešće se javljaju:

-Kućna prašina i grinje
-Životinjska dlaka i perje
-Pelud drveća, trava i korova
-Spore plijesni
-Određena hrana, uključujući i mlijeko
-Lijekovi
-Izmet žohara i otrovi insekata

Post je objavljen 11.05.2006. u 12:22 sati.