Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vinkovci

Marketing

Hajde mala da igramo leš! - Toni Šarić

Image Hosted by ImageShack.us
/bend "The Užas" i prof. Blaž Jukić na gitarijadi u Ivankovu 1979.g./

Ja sam rođen u Vinkovcima. Ovdje svi vole Majke i Satana Panonskog. I meni su oni super, ali postoji ovdje jedan čovjek koji je meni puno više super. Zove se Dubravko Mataković. E, a on je prije desetak godina svirao bas gitaru. Ne znam točno koliko i gdje sve, ali ja sam prije par godina nekako nabavio snimke dva benda u kojima je on svirao. Zvali su se Špilšul i The Užas. Da postoji šansa da vratim vrijeme unazad, osim naravno što bih volio vidjeti Sonicse ili Paganse, jedini bend sa ovih prostora bili bi The Užas. Ne znam točno ni tko je sve svirao, a svaki pokušaj priče na tu temu sa sudionicima cijele priče je završavao sa onim:"Jooj, otkud ti to, to je bilo davno". Ali, iz svih priča i informacija sumnjive kvalitete, ja sam to ovako posložio.
Image Hosted by ImageShack.us

/"The Užas" na vinkovačkim "Lokosima"/

Bilo ih je 5. Ja sam uvijek mislio da je Mataković bio glavni pokretač svega, ali teret je bio ravnomjerno podijeljen. Pjevač: Zolja, kažu da je ponašanjem na sceni i odličnim vokalom bio čak istaknutiji član. Posljednjih godina se zabavljao na radiju, glas posuđuje za odlične reklame, a čuo sam i neke njegove samostalne demo snimke, mahom obrade. Gitara:Štimac, čovjek koji je poslije svirao i sa Satanom, danas nastavlja obiteljsku tradiciju fotografiranja i vodi emisiju na lokalnom radiju. Bubnjevi:Siniša Bašaragin, nažalost sada u Srbiji, a pažljiviji čitatelji ranijih Matakovićevih radova sjećaju se stihova:"Svinjokolja bila, zaklali debila" koji su zapravo Sinišini. I inače veći dio tekstova "djelo je tandema Mataković/Bašaragin". Postoje još i klavijature, a na njima su bile česte promjene. U njihovom društvu je bilo uvijek još nekoliko prijatelja koji su popunjavali upražnjena mjesta. Tako je jedan od istaknutijih članova bio i Čarli, koji je svirao i bas i bubnjeve u oba benda. Bio je i još jedan bend, sastavljen od ovih ljudi, Burgija, ali njihove snimke nikad nisam čuo. Jedno su ljeto imali probe sa okrnjenim Pogrebom X, prvim bendom Satana Panonskog.

Image Hosted by ImageShack.us
/"The Užas" ispred Vrgova/

Iako je bilo samo nekoliko proba, svjedoci pamte urnebesne provode. Inače, repertoar Špilšula se sastojao od pravih malih remek-djela, autorskih stvari koje su se zajebavale na račun svega i svačega, i bile su poprilične oštre. Stihovi:"Mein Name ist Rudolph, a zovem se Radovan, Ich arbeite in Hamburg und das ist mein Wartburg" iz pjesme Prvi maj, jedne od najgore ikad odsviranih rege pjesama ili pjesma Krvava Megi sa stihovima:"Sjećaš li se Megi, Megi, kad je zadnji puta bomba pukla, jesil' ikad jela čvaraka i luka", a posebno pjesma Diplomata ("onaj tamo diplomatin je sin, hajde oče reci mi mogu li se igrat s njim") bile su vrlo precizne i žestoke. Naravno, rugali su se i vinkovačkoj svakodnevici, a pjesme Malograđani (" mi mrzimo punk, disco sound i rock, mi nismo hašomani, mi pijemo sok - Mi smo malograđani") ili Žicar mogle su biti kulisa subotnje večeri u svakom gradiću u Slavoniji.
Image Hosted by ImageShack.us
/Dudo Mataković-prvi s lijeva/


Ostalo su genijalne zajebancije tipa Curica bez jednog oka, Tko mi je u čaj stavio brom ili chuckberryjevska Hajde mala da igramo leš (sa super nastavkom - "hajde mala sve u donji veš") i fantastična Žive rane, o curi kojoj su zbog sifilisa odbrojani dani. Specijalnost The Užas bile su obrade.Tako su verzije Brown Sugar, Helpless, When the music's over ili Jumpin Jack Flash ostale do danas, barem meni, neponovljive, najgore verzije tih pjesama što sam ikad čuo, ali koje su me izluđivale, pošto se na snimci osjeti tolika zajebancija i uživanje i vjerojatno nikad neću dovoljno dobro moći zamisliti kako je to izgledalo u OKC-u 80ineke. Svjedoci spominju njihovu slavonsku i legendarnu vinkovačku turneju, kada su navodno svirali iste večeri na nekoliko mjesta u Vinkovcima. Bili su jednom predgrupa Električnom Orgazmu.

Image Hosted by ImageShack.us
/Satan Panonski-dok je bio član grupe Pogreb X/

Plakate je, naravno, pravio Mataković. Ovi ljudi su svoju zajebanciju dopunjavali i na radiju, u kultnoj "Emisiji" na Radio Vinkovcima. I u njoj naravno, nisu ostali dužni nikome. Nezgodno je o svemu ovome pisati, ispada kao neki maturski rad iz književnosti, ali valjda ste pročitali neki Matakovićev strip i znate da ga je teško prepričati. Ja sam pokušao, u želji da se ne zaborave njihove genijalne pjesme, dokaz supertalenta za teško ponovljivu zajebanciju.

Image Hosted by ImageShack.us
/gitarista "The Užasa"-Ćipo/

fotografije "The Užas na lokosima", "Ćipo" i "Dudo Mataković" snimio Antun_m_Deda
fotografija Satana Panonskog posuđena sa Satanove stranice.

fotografiju "The Užas" na gitarijadi u Ivankovu 1979." snimio Tane



Post je objavljen 14.05.2006. u 07:00 sati.