Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lopticaskocica

Marketing

Dan od sedam kilometara

Toliko sam šetala prirodom s prijateljem. Vrijedni Zaprešićani su zasadili sve polja oko Zaprešića. No jučer nitko u polju nije radio.

Postoje neki običaji iz davnina. I tako je običaj da se na veliki petak posti i ne radi. U biti cijelo to trodnevlje veliki petak, velika subota i Uskrs su vrijeme kad se jedino smije ispeći koji kolač. Ni veša vani ne smije biti.

Zašto je tome tako, ja osobno nisam sigurna, ali znam da su me toj činjenici učili od malena i da su uvijek komentiralo one koji su sušili veš, kopali taj dan da ne poštuju običaje.

Možemo bježati od nas samih, ali ne možemo baš uvijek i tradicija i nije tako grozna kako izgleda. Jučer se skraćeno radilo gdje i tko je mogao. Radi tih par sati teško da će propast Hrvatska pod uvjetom da se druge dane radi i radi, ali doista radi.

Osobno sam za pet sati produktivnog rada, nego i dvanaest sat polako mic po mic i nikad nisam razumjela želju svoji poslodavaca da sjedim na jednom mjestu od 8-16h, ako je posao završen recimo već u jednaest.
Ne radimo svi jednakim tempom, nismo svi jednako sposobni, a realno gledajući u kancelarijama se ionako svakog petka poslije dvanaest najviše priča o vikendu. Reklo bi se realno više se priča, nego radi.

Mene je uvijek fascinirala dovršenost i izvršavanje posla i doslovno dugo me je smetalo to da je danas jedan od kriterija koliko dobro radiš, zapravo vrijeme koliko dugo si na poslu. AKo si recimo deset, jedanaest sati onda si dobar radnik, a ako svoj posao brzo i kvalitetno odradiš ond ti svakako treba dati ekstra posla ili nešto s tobom nije u redu.

Iskreno meni nakon gotovo pola godine napornog rada je trebao malo laganiji petak i činjenica da sam u tri popodne bila u krpama, a u pola pet u vrtu je ono što će mi dati energije za recimo utorak, kada sam u pogonu od 6.30 do 19 h naveče. Utorak mi je takav dan tj. morala sam to tako posložiti utorkom, a da ga volim zbog toga, pa naravno i iskreno baš i ne....

A sad na role. Sunčan je dan. Moram pripremiti vodicu. Moram pripremiti ruksak, mobitel i sunčane naočale. Dan u kojem me čekaju fini luleki i salata poslije.....

Živjela salata :)))

Post je objavljen 15.04.2006. u 08:48 sati.