Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klape

Marketing

Kako pomoći klapama-I

ZAMP bi mogao pomoći KLAPAMA


PRIJEDLOG: OSLOBODITI OD NAKNADE ZA JAVNO IZVOĐENJE KLAPSKIH PJESAMA NEAFIRMIRANE
KLAPE KOJE ZA SVOJE NASTUPE NE NAPLAĆUJU ULAZNICE NEGO SU U FUNKCIJI
OČAVANJA HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE I NAŠE KULTURNO-ZABAVNA PONUDE

1. Ukoliko se kojim slučajem neka naša mlada neafirmirana klapa najavi putem tiska za nastup ili koncert na nekoj terasi hotela, na trgu starog grada i sl. kako bi uveselila turiste ili prolaznike, gdje se očito ne prodaju ulaznice a članovi klape u najboljem slučaju dobivaju plaćene putne troškove, umjesto dopisa hotelskoj kući odn. domaćinu koji je pozvao klapu, da se očituje o pjesmama koje su iztvedene, a koje je ZAMP “zaštitio”, zamp bi mogao na više načina pomoći klapama.
2. Kao preduvjet, prije svega, ZAMP bi morao razlikovati našu amatersku od profesionalne glazbene scene ili izvedbe, nastupe sa naplatom ulaznica od amaterskih nastupa bez nenaplate, autorizitrane od neautorskih narodnih primorskih napjeva koje izvode klape. Poznato je kod toga da su vremenom pojedini autori samo prepravljali i na svoj način dorađivali izvorne narodne pjesme u klapskoj izvedbi a takove pjesme klape danas uglavnom i izvode.
3. Radi neselektivnog postupanja ZAMP-a klape se ne pozivaju, odnosno ne mogu se slobodno medijski predstavljati (najavljivati nastupe), a da ne budu "kažnjene". Kažnjene, zato što se događa da hotelska kuća ili pojedini lokali koji bi želili uveseliti goste, ne pozivaju klape radi postupanja ZAMP-a. ZAMP bi se trebao putem svog predstavnika na terenu, uvjeriti, diskretno obavljenim izvidom, o kakvom se nastupu radi (prema točki 1 i 2).
4. Već sam prije cca godinu i pol naveo u pismu ZAMP-u da klape kao udruge, odn kulturno-zabavne udruge klapa kao što je Udruga sjevernojadranskih klapa “USJAK”, novost su na hrvatskoj glazbenoj i kulturnoj sceni. Vrijednost pojave sve više klapa i udruga istih za sada nitko ne volarizira niti se sustavno skreće pozornost na iste. Što je znak da ne vrednujemo svoju kulturnu baštinu odn. što je samo po sebi nedostatak kulture. Klape i udruge klapa iako amaterske, u prilici su a i pokušavaju organizirati klapske priredbe smotre, festivale, koncerte i sl. Ukupan prihod istih, ukoliko se ostvari, koristiti se uglavnom za unaprjeđibanje rada Udruge kojoj je cilj unaprijeđivanje i očuvanje klapske pjesme kao autohtone hrvatske kulturne vrijednosti.
5. Hrvatsko društvo skladatelja u funkciji zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP), još uvijek klape i njihove manifestacije trpa zajedno i neselektivno sa drugim izvođačima koji izvode prve-nstveno autorizirane pjesme. Radi se očito o nedostatku pravila i kriterija u raspoznavanju tradicionalnog narodnog i pojedinačnoh autorskog prava, odn. općih i pojedinačnih vrijednosti.
Kako sam na čelu KZU "Opatija" tj. udruge klapa koja ima početnih iskustava okupljanja i održavanja klapskih priredbi, gornje nedefinirano stanje u pristupu ZAMP-a umnogome nam otežava rad. Veće klapske priredbe, smotre, koncerti i dr. mogu se realizirati samo ako se klape kao skupina velikog broja izvođača, odreknu honorara. To znači da ovakve priredbe ne mogu funkcionirati na komercijalnooj osnovi tj. da nema profita u kojem bi ZAMP tražio učešće autorskih prava kojeg u klapskom pjevanju uglavnom nema. Autorizirane (prepravljene) klapske pjesme uglavnom štete onom tradicionalnom u klapskom izričaju, a osim toga za prepravljeno se traži naknada autorskog prava, pa bi (takve pjesme) klape trebale izbjegavati jer ne mogu plaćati "novog" autora.
6. Pored očuvanja i promidžbe tradicionalnih vrijednosti, udruge klapa su u mogućnosti da organiziraju i humanitarne priredbe što je još jedna dimenzija pozitivnog djelovanja istih.
No, postavlja se pitanje, gdje je i dali ZAMP ima i koliko je opravdan i racionalan interes ZAMP-a , da uzima od ovakvih priredbi, ma koliko mogao naći uporište u pozitivnim zakonskim propisima.
Pored navedenih priredbi, Udruge klapa i same klape mogu se koristiti i za afirmaciju klapskog pjevanja u funkciji sadržaja kulturno-zabavne ponude u hrvatskoj turističkoj ponudi. Naši programi trebaju doprinjeti tomu da klapsko pjevanje kao hrvatska izvorna glazbena baština, postane “image” naše turističke ponude te da privuče što više stranih turista. Da li nas sadašnji stavovi ZAMP-a ograničavaju u tome?
7. Za to očekujemo više razumjevanje i suradnje, tako da se ZAMP odriče naknade za javno izvođenje pjesama u organizaciji klapskuih amaterskih udruga, osobito od onih koje su namjenjene za očuvanje tradicionalnih vrijedniosti, općeg dobra i onih namjenjenih za humanitarne svrhe. zATO, Očekujemo nadzor priredbi od strane ZAMPA na terenu, neka se isti uvjeri ako je klapa izašla iz okvira amaterskog.
8. U kombinaciji klapa i popularnim estradnih umjetnicika, mogu se organizirati veliki koncerti, odn. može doći do ostvarivanja ekstra prihoda. To je cilj ne samo klapa, solo i dr. pjevača nego i udruge ZAMP, koja je svojim radom, djelovanjem i zakonskim propisima, sebe izdigla, mislim - nepravedno, iznad svih udruga. Dakle, više boljih klapa, mogu donijeti korist ne samo zampu. da bi klapa postala kvalitetna treba istoj puno vremena, rada, odricanja i strpljenja zampa. Jednostavno rečeno, plodove treba brati kada su dozreli, a ne čupati korjenje zato što to piše u zakonu.
9. Velikom broju klapa i udruga klapa prvenstveni cilj je druženje, ljubav prema pjesmi i očunavnju klapske tradicije naših primorskih i/li dalmatinskih i inih krajeva. Zato se nadamo da će ZAMP razmotriti amaterske probleme klapa te da će oslobodi mlade klape i amaterske klapske udruge od nameta za javno izvođenje pjesama hrvatskog narodnog kulturnog naslijeđa, za priredbe koje ne služe za komercijalne svrhe nego za našu promidžbu i opće dobro.
10. Za dobrotvorne i komercijalne nastupe, predlažemo zampu da ne umanjuje naknadu od onih 10 procenata za prodane ulaznice, nego da se svojim akcijama (sponzorima) uključi u promidžbu tih koncerata kako bi napunio dvoranu i uvećao tih 10 procenata za svoju korist.

Za kzu “Opatija”, predsjednik D.I.





Post je objavljen 10.04.2006. u 16:32 sati.