Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (9) - Zašto se nije ženio



Ivan Meštrović - bista Nikole Tesle

Osim majke i sestara, u Teslinom životu svoje mjesto nije uspjela zauzeti ni jedna žena. Usprkos njegovoj impozantnoj i ponosnoj figuri, izgledu kojim je plijenio, nikada se nije ženio. Zašto?
Evo Teslinog odgovora na to pitanje:
"Naumio sam da sav svoj život posvetim radu, i iz tog razloga odrekao sam se ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da književnik ili muzičar treba da se ožene. Oni tako dobivaju nadahnuće koje ih vodi većem uspehu. Ali pronalazač ima tako žestoku narav, sa toliko divlje, strasne osobenosti, da bi morao sve da napusti i da se tako odrekne svoje izabrane oblasti rada da bi se posvetio ženi. A i šteta je što je tako; ponekad se osećamo tako usamljenim.
U mojim studentskim danima upoznao sam šta znači provesti četrdeset i osam sati bez prekida za kartaškim stolom, dozvoljavajući pritom vrlo jaku emociju, onu o kojoj mnogi misle da je najjača za koju se zna, ali ona je mlaka i bljutava upoređena sa onim uzvišenim trenutkom kada vidite da vaš višenedeljni trud donosi plod u vidu nekog ogleda koji potvrđuje vaše teorije…"


Post je objavljen 31.03.2006. u 22:00 sati.