Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

MATO

Sjećanje...


Mato Kunkić rođen je 29. ožujka 1970. godine u Bugojnu. Dolazi u Zagreb i upisuje Šumarski fakultet, koji nije uspio završiti jer se prijavio u dobrovoljačke postrojbe. U Zagrebu je živio sa suprugom i jednim djetetom.
25. studenog 1991. godine pristupa 2. gardijskoj brigadi. Zbog iskazanih vojničkih, organizatorskih i ljudskih kvaliteta postavljen je na dužnost zapovjednika voda ABKO početkom 1992. godine, s kojim prolazi sva tadašnja ratišta: Sunja, Glinska poljana, Slana...
Nakon toga odlazi kao dragovoljac na hercegovačko ratište, gdje ostaje do 10. veljače 1995. godine, kada se vraća u 2. grb. Tijekom boravka u Hercegovini ustrojava Izvidničku satniju koja ulazi u sastav 2. gardijske brigade HVO (satnija je poznata pod nazivom "ALPHA FORCE"). S postrojbom kojom zapovjeda prolazi sva ratišta u srednjoj Bosni i Hercegovini. Treba svakako istaći njegov velik doprinos u obrani rodnog mu Bugojna i Uskoplja, gdje je i organizirao obranu. Ranjen je tri puta i uvijek se poslije oporavka vraćao u postrojbu.
Povratkom u brigadu 1. ožujka postavljen je na dužnost savjetnika u ONP. I tu također potvrđuje svoje kvalitete, naročito u ustrojavanju Nastavnog središta 2. gbr. u Ivanić Gradu. Svoje bogato iskustvo vrlo uspješno je prenosio na nove pripadnike postrojbe. Tijekom operacije Oluja odlično se snalazio u vođenju i zapovijedanju, čime je još jednom potvrdio sve svoje odlike profesionalnog vojnika i časnika. Posebno se istakao u akcijama kod zauzimanja Petrinje. U akciji kod Hrvatske Dubice poginuo je 19. rujna 1995.g. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. - 1992., a posmrtno je promaknut u čin bojnika.

Gornje retke o Mati Kunkiću napisao je u svojoj knjizi SVE MOJE BITKE (str.: 660) general Janko Bobetko.
Da je živ, Mato bi danas imao 36 godina.

Post je objavljen 29.03.2006. u 21:00 sati.