Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (8) - Istina ili ...? Kontroverze? Mitovi?


Tesla Wardenclyffe Project Archive

Tijekom rata u Vijetnamu Američka vlada je počela istraživanja i eksperimentalnu primjenu vremena i meteoroloških promjena kao sredstva ratovanja. Istraživanja su temeljena na Teslinoj teoriji o velikoj količini električne energije u ionskom omotaču Zemlje. Projekt je izveden s preko sto antena koje su emitirale energiju u smjeru ionskog omotača a s ciljem da se produži trajanje monsunskih kiša i regulira željena klima. Od projekta se odustalo nakon zabrane UN-a.

Naravno, zabrana nije shvaćena suviše ozbiljno pa se u doba hladnog rata i utrke u naoružavanju nastavilo s istraživanjima i od strane Amerike i od strane Rusije. Sve je to rezultiralo raznim akcijama i reakcijama nama poznatim pod nazivom "Ratovi zvijezda".

Jedna od teorija (nedokazanih, naravno) govori kako je Tesla izazvao misterioznu tungusku eksploziju 1908. Priča kaže da je zamolio istraživača Roberta Pearyja da ga obavijesti o čudnim događajima na svom putu prema Sjevernom polu. Tesla je, navodno s tornja Wardenclyffe u blizini svog laboratorija, usmjerio svoj zračni top prema Arktiku. Peary je doista javio o snažnoj eksploziji – približno 10-15 megatona TNT-a – u Sibiru, u kojoj je uništeno više od dvjesto tisuća hektara šume.

Teslu su i godinu dana ranije optužili za incident oko tajanstvenog potapanja francuskog broda Lena. Budući da je Tesla upravo u to doba izjavio da može nešto takvo postići, bilo je sasvim logično optužiti ga za to.

Najveću pozornost izaziva Philadelphijski eksperiment izveden 1943. Tesla je projekt nazvao "Duga" i namjera je bila da se primjenom niskofrekventnog magnetnog polja ratni brod učini nevidljivim za radare. Brod je zaista postao nevidljiv, ali na iznenađenje sviju postao je nevidljiv i ljudskom oku. Objašnjenje je bilo da je nestao u tzv. vremenskom tunelu. Kad su isključili generatore magnetskog polja, brod se pojavio. Shvativši da će u eksperimentu iskoristiti ljude kao zamorce, Tesla se povukao s eksperimenta. Kruže priče da je čak sabotirao dijelove projekta te da ga je automobil udario (u vrlo čudnim okolnostima!) baš zbog toga.

Oporavio se, ali ipak ga nekoliko mjeseci nakon te nesreće pronalaze mrtvog u njegovoj hotelskoj sobi. Službeno izvješće kao razlog smrti navodi trombozu, ali mnogi na osnovu niza nelogičnosti i čudnih događaja prije smrti iznose sumnju kako je Tesla zapravo ubijen. Čak se u jednom od dokumenata FBI-a spekulira o točnom datumu smrti: 7. ili 8. siječnja.

Sve su ove, pomalo misteriozne, kontroverzne stvari učinile da se mašta mnogih Teslinih obožavatelja razigra do bajkovito mitskih razmjera. Postoje tvrdnje o njegovoj besmrtnosti, o sljedbenicima koji šalju ono što je činilo njegovo biće, njegovu dušu - njegov bitak - u svemir. Sa strahopoštovanjem govori se o vanzemaljskom podrijetlu Tesle …


Post je objavljen 23.03.2006. u 19:23 sati.