Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

ZEN I DRUGE PRICE - 200

DESET NASLJEDNIKAbang
----------------------------------------------

Ucenici zena polazu zavijet da ce se u izucavanju zena nepokolebljivo i ustrajno zalagati, pa cak i ako se zbog toga morali izloziti opasnosti da ih vlastiti ucitelj ubije. Obicaj je da na jednome prstu nacine posjekotinu i vlastitom krvlju zapecate svoju odluku. Vremenom je taj zavjet postao obicna formalnost, i iz tog se razloga ucenik koji je poginuo od Ekidove ruke obicno prikazuje kao mucenika.

Ekido je postao vrlo strog ucitelj. Njegovi su ga se ucenici bojali. Jednom se dogodi da jedan od njih, koji je toga dana bio dezuran, pri udaranju o gong kojim je trebalo objaviti vrijeme, pogrijesi broj udaraca jer mu je u tom trenutku pogled privukla neka lijepa djevojka sto je prolazila ispred ograde hrama.

Istoga trena Ekido, koji mu je stajao bas iza ledja, snazno mlatnu stapom i taj udarac usmrti ucenika.
Ucenikov skrbnik, obavjesten o nesreci, odmah se uputi Ekidu. Shvativsi da na ucitelju nema nikakve krivnje, pohvali ga zbog njegove strogosti. Ekidovo je drzanje bilo tocno onakvo kakvo je imao uvijek, kao da je ucenik jos uvijek ziv.

Nakon ovog dogadjaja, izobrazilo se pod njegovim vodstvom vise od deset prosvetljenih nasljednika, sto predstavlja broj daleko izvan uobicajenog.

/101 zen Stories, transcriebed by Nyogen Senzaki and
Paul Reps, London and Philadelphia,1939.
Nyogen Senzaki, Paul Reps,101 ZEN PRICA,Zagreb,2000.
- Urednik Damir Mikulicic, Prevela Ita Kovac/


Post je objavljen 23.03.2006. u 07:04 sati.