Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Hortenzija (lat. Hydrangea)

Potječe iz Japana, a ime joj u prijevodu znači "ona koja srče vodu".
Hortenzija je grm s drvenstim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvatovi koji mogu biti bijeli, ružičasti, raznih nijansa crvene boje te plavi ako se zalijeva vodom kojoj je dodana posebna tekućina koja je na bazi aluminijevog sulfata (može se nabaviti u vrtnim centrima). Cvate od lipnja pa do jeseni.
Posadite je u veći lonac ili u vrt, jer ona može izrasti u veliki razgranati grm. Uspjevati će na svim položajima no možda ju je bolje smjestiti u polusjenu, jer na jakom suncu trebati će joj puno vode.
Redovito je zalijevaje, ljeti svakodnevno, a zimi svakih tjedan dana i pazite da voda ne ostane u podlošku, a i prilikom presađivanja na dno lonca stavite zdrobljenu ciglu ili kamenčiće kako bi drenaža bila dobra.
Tokom rasta (od kada počnu tjerati listovi) potrebno ju je dva puta mjesečno prihraniti, a preporuča se gnojivo siromašno vapnom.
Nakon cvatnje potrebno je odrezati cvjetove i biljku podrezati. Treba se odrezati dio mlade stabljike (ona je zelenkasta i pjegava, a stara je drvenasta) na dva para listova, ako odrežete staru stabljiku izostati će na toj grani cvatnja u proljeće To učinite ako vam je biljka doista prevelika ili ako su joj slučajno izboji smrznuli. Tada je treba na proljeće jako podrezati i svakako ukloniti tanke i krive grančice.
Lako se zakorijenjuje vršnim reznicama ili dijelovima stabljike nakon orezivanja. Uzmite dio stabljike od desetak centimetara sa dva para lista i izbojem, otklonite doljni par listova i ubodite reznicu u mješavinu pjeska i treseta (ako nemate treset može i samo pjesak) tako da listovi budu pri zemlji. Držite na toplom i redovito zalijevajte no nemojte dopustiti da voda ostane u podlošku. Reznice uzete na proljeće cvjetati će već slijedeće godine.
U područjima s blažom klimom bez problema hortenzija može prezimiti na otvorenom, no u kontinentalnim krajevima trebalo bi je, kad joj lišće otpadne smjestiti u ne grijanu prostoriju, može i podrum.


Post je objavljen 22.03.2006. u 16:35 sati.