Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klape

Marketing

10 godina Klapa u Opatiji


U Opatiji trenutno djeluje šest klapa ito: m. kl. "Opatija", "Volosko", "Vokalisti Liburnije" i "Mirakul", te ženske kl. "Kamelija" i "Volosko", o kojima ukratko iznosimo slijedće:

Kronološki prikaz nastanka klapa u Opatiji nalazi se već opisan u ovom blogu, pa bi se osvrnuo na današnje stanje klapa u Opatiji i miljeu u kojem iste djeluju.

10. obljetnica nastanka 1. klape m. kl. "Volosko" i djelovanja klapa u Opatiji, upriličena je i proslavljana u hotelu "Mozart" Oatija dana 17.12.2005. godine. Prisustvovalo je u programu 5 klapa ito: m. kl. "Sklad" Bakar, ž. kl. "Mareta" bakar, te domaće klape udružene u Kulturno-zabavnu udrugu "Opatija" ito: m. kl. "Opatija", m.kl. "Volosko" i ž.kl. "Kamelija". Proslavi su, u petosatnom programu pored klapa sudjelovali i predstavnici susjednih Općina i TZ-a, a kao domaćin predstavio se i gradonačelnik Grada Opatije g-din Amir Muzur, zaželivši klapama uspješan daljnji rad i doprinos u integraciji kulture i turizma na prostoru Liburnije. Program je vodila Irena Grdinić. Ukupan program snimala je kamera, te danas imamo sažetak od oko pola sata na DVD-u.

Klape udružene u KZU Opatija djeluju, redom: m.kl. "Volosko" od studenog 1995. odine, "Opatija" od konca 2000 godne, ž.kl. "Kamelija" od konca 2001. godine te "Vokalisti liburnije" od konca 2005. godine. Time je zaokružen broj klapa koje djeluju u Opatiji putem ove Udruge. U planu je stvaranje klapskog podmlatka kroz školu klapskog pjevanja te kroz Gradski dječji zbor. O dječjem zboru razgovarat će se sa uskoro sa predstavnicima za kulturu grada Opatije.

Ukratko o klapama udruženi u KZU "Opatija", pojedinačno:

M. Klapa "Volosko" nastupa u raznim prigodama a-capela izvedbama te koristeći akustične instrumente mandolinu i gitaru. Dva puta je osvojila Prvo mjesto na festivalu klapa u Senju, te prvo mjesto 2005. god. na festivalu klapa u Buzetu. Cijena klape za pojedine nastupe iznosi od 2000 do 4000 kn, ovisno o prigodi i mjestu održavanja nastupa/koncerta.

Klapa "Opatija" nastupa također u raznim prigodama a-capela izvedbama te koristeći akustične instrumente dvije mandoline i gitaru. nastupa uglavnom na liburnijskom i riječkom području. Najčešće nastupa pred stranim gostima u hotelskim prostorima Opatije.
Izvodi izvorne dalmatinske, primorske i pjesme duhovnog izričaja. Na festivali istarskih klapa: Buzet 2004. klapa ”Opatija” je osvojila drugo mjesto te na festivalu sjevernojadranskih klapa Senj-2004. treće mjesto. Može se dobiti po cijeni od 2000 do 3.500 kn, opet ovisno o mjestu i prigodi nastupanja.

Klapa "Kamelija" nastupa u raznim prigodama a-capela kao i druge ženske klape. Najbolje rezultate postigla je na festivalu klapa u Buzetu 2004. i 2005. godine kada osvaja nagradu za napjeve izvođene sa elementima istarko/primorskog izričaja, te na Omiškom festivalu drugo mjesto na izlučnoj večeri debitanata. Trošak nastupa "Kamelija" stoji oko 2000 kn.

Vokalisti liburnije, kao nova muška klapa, tek su započeli rad pred pola godine, a po prvi puta pojaviti će se na festivalu istarskih klapa u Buzetu 31.03.2006. godine. Pripremaju koncerte sakralne i duhovne glazbe za prigodne nastupe diljem Hrvatske. Posebnost izričaja vokalistima može zagarantirati puno nastupa i dugu karijeru. U vremenu koje dolazi, formirati će cijenu pojedinih nastupa. Za nastupe u sakralnim objektima sve prihode kane donirati za namjenu održavanja istih.

Za sada je za razvoj klapskog pjevanja u Opatiji i Liburniji, jedina prepreka slaba promidžba klapa od strane lokalne novinske kuće "N. list" Opatija, koji se još uvijek ne može prilagoditi novim trendovima i kvalitetnijem djelovanju nove lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom A. Muzurom.
No, svaka sila za vremena.

Za sve podatke, te za ev. ponude nastupa, molimo nazvati na br:
051-430-437, fax. 051-430-424

Uz pozdrav!

Post je objavljen 20.03.2006. u 17:23 sati.