Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Željko Ražnjatović Arkan ubio je Stjepana Đurekovića?


- Za Perkovićem smo raspisali tjeralicu i nadam se da ćemo ga uhvatiti - rekao je Dietrich. Na naše pitanje jesu li istragom, osim Perkovića, obuhvaćeni i drugi bivši čelnici SDB-a, tužitelj Dietrich odgovorio je potvrdno, ali je odbio reći imena tih osoba.

S obzirom na to da Hrvatska ne može izručiti svog državljanina drugim zemljama, upitali smo tužitelja hoće li možda slučaj Perković prepustiti hrvatskom pravosuđu.

- Za to postoji samo teoretska mogućnost. Kaznena djela, koja su očito počinjena pod okriljem strane tajne službe, dogodila su se u Njemačkoj. Stoga mi želimo procesuirati osobe koje su prekršile naše zakone. Perkovića sumnjičimo za povezanost s više ubojstava, za što u Njemačkoj nema zastare - izjavio je tužitelj Wolf-Dieter Dietrich.

Željko Petrušić, Jutarnji list, 13.03.2006.


Nijemci ne odustaju od procesuiranja Josipa Perkovića za sudjelovanje u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića. Hrvatska njemačkom pravosuđu još nije dostavila dosje POA-e i MUP-a o Udbinim ubojstvima koji je napravljen nakon istrage dogovorene s premijerom Ivom Sanaderom. Prema neslužbenim informacijama 45 linesa slanju tog dosjea u Njemačku protivi se ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko, a ravnatelj MUP-a Marijan Benko rado bi surađivao s njemačkim kolegama. Na premijeru Sanaderu je da naloži MUP-u i POA-i da preko ministartva pravosuđa doosje bude dostavljen u Njemačku.

Iz beogradskih izvora bliskih istrazi o ubojstvu Stjepana Đurekovića doznajem da je ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen, a za koji je optuženi Krunoslav Prates priznao da ga je dostavio Josipu Perkoviću, završio u rukama Željka Ražnjatovića Arkana, koji je bio neposredni Đurekovićev ubojica.

- Dragan Malešević Tapi nije sudjelovao u Đurekovićevom ubojstvu, a Đorđe Božović Giška bio je u to vrijeme u zatvoru. Ubojica je bio Arkan, potvrdio mi je ovih dana jedan beogradski izvor, odličan poznavatelj srbijanske udbaško-kriminalne scene.

Josip Boljkovac, bivši hrvatski ministar policije u čije je vrijeme je Željko Ražnjatović Arkan uhićen pa pušten iz pritvora, tek ovih dana, navodno počinje shvaćati, zašto je njegov pomoćnik Josip Perković inzistirao da Arkan bude pušten.

Svojedobno se u javnost lansirala teza da je Arkan oslobođen u zamjenu za Nevenku Tuđman koju je navodno srbijanski DB držao zatočenu, što je bila čista obavještajno medijska podvala Josipa Perkovića, kako mi je rekao drugi upućeni izvor iz Beograda.

- Nevenka Tuđman uopće nije bila uhićena u Srbiji i Arkan nije razmijenjen za nju. Arkana je u hrvatskom pritvoru posjetio Josip Perković i s njim dogovorio da će ovaj šutjeti o ubojstvu Đurekovića, a on će ishoditi da ga se pusti da ode u Srbiju, naglasio je taj izvor.

Josip Boljkovac koji mi je u srpnju 2005. u neobjavljenoj izjavi za Vjesnik rekao da je Josip Perković zasigurno prava osoba za pitanja o ubojstvu Stjepana Đurekovića, navodno se zadnjih dana sve više distancira od svog bivšeg pomoćnika koji ga je kompromitirao puštanjem Arkana na slobodu.


Post je objavljen 14.03.2006. u 09:34 sati.