Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sex69

Marketing

INDIRA RADIĆ - ROCK UMJESTO NARODNJAKA

Odoše narodnjaci u pop, hip-hop, r’n’b, čak i u rokenrol! Još malo, što reče neko, pa će i u pank, kad su već hevimetal prevazišli, a tehno preskočili jer nema baš mnogo pevanja. Ipak, pevačice i pevači naše narodne muzike, iliti turbo-folka, prateći svetske trendove, pri promeni svoje muzike ne prelaze skroz u gore pomenute muzičke pravce, već prave neku mešavinu, kojoj bi se opet kao prefiks mogao (trebalo) dodati „turbo“ ili „folk“, pa tako dobijamo, na primer, folk-hip-hop ili turbo-r’n’b. Ali, ko zna zašto je to dobro?

Jedan od najsvežijih primera drastične promene muzičkog pravca što, pored same muzike, podrazumeva i drugačije tekstove pesama, spotove i kompletan stajling, odnosno autfit, jeste pevačica Indira Radić. Preko noći etno motivi zamenjeni su zmajevima, frule - slajd i rok gitarama, svilene suknje - kožnim pantalonama sa nitnama, a umesto na fijaker Indira se popela na „harli dejvidson“. Ko zna, možda jednom umesto domaće nagrade „Zlatni melos“ dobije i američki „Gremi“.

Od narodne pevačice Indira je postala rokenrol pevačica, odnosno bar tako treba da izgleda. Da ne bude zabune, nemamo ništa protiv toga, ali poznato je da je rokenrol i poseban način života; jedna druga filozofija. Pa u tom slučaju Indiru bi, na primer, trebalo da sretnemo ponekad u klubovima „Akademija“, „Fest“ u Zemunu ili, pak, na nekoj svirci u Domu omladine, a u društvu Slađane Milošević ili Ivane iz „Negativa“. Međutim, ne mora se s tim i na takav način živeti rokenrol život, odnosno možete profesionalno da se bavite tom vrstom muzike a da ste privatno sasvim drugačiji. Tačnije, kad to mogu i neki „čisti“ rokeri, kao i oni nabeđeni, pa što ne bi mogla i Indira. I nije to ništa loše, samo se postavlja pitanje zašto - odgovor je vrlo jednostavan: „zbog publike“.

Naime, izvođači, menadžeri, producenti i ostali što učestvuju u muzičkoj industriji kod nas shvatili su da je došlo do zasićenja narodnjacima kod naše publike i da je potrebno nešto novo. Takođe, tu su i marketinški stručnjaci i savetnici koji su, najverovatnije, statistikom i ekonomskom matematikom izračunali sadržaj i izgled tog proizvoda, koji jedino i valja ako se prodaje. A očigledno je da se prodaje.

- Indira je pre par dana, tačnije 7. februara, imala promociju svog novog albuma „Zmaj“ u diskoteci „Skala“ u Švajcarskoj. Bilo je puno. Publika veoma dobro prihvata Indirin novi imidž i muziku - kaže Indirin menadžer i njena jača polovina Goran Ratković Rale za „Blic“, i najavljuje da „Indira za manje od meseca kreće na evropsku turneju.


Post je objavljen 18.03.2006. u 12:34 sati.