Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nba

Marketing

NCAA Update: Syracuse šokirao #1 UConn!!...Kerr pokreće kampanju: DIAWa za M.I.P.-a!!

Image Hosted by ImageShack.us
McNAMARA STRIKES AGAIN!!!

Došao je kraj regularnom dijelu NCAA natjecanja u Division One, i u najvećem broju konferencija je u tijeku turnir čiji pobjednik ima garantirano mjesto u March Madness bubnju unutar kojeg će se naći 64 imena. Sezona je bila izjednačena, neke momčadi su rano bljesnule pa se ugasnule, neke druge su imale obrnut put, a bilo je i konstanti koje su od početka sezone krajem studenog bile sigurna oklada.

Recimo, jedna Gonzaga (5# na rang listama) je pobjedom 75-72 početkom prošlog tjedna protiv San Francisca ubilježila 38 pobjeda pred vlastitom publikom u Spokaneu, 16 pobjeda u nizu (drugi najduži niz u Div I) i savršen omjer 14-0 u konferenciji West Coast. Adam Morrison je uz 34 postignuta koša pokazao osobinu svojstvenu samo velikim igračima – unatoč ulozi go-to guya i očekivanju cijele dvorane kako će uputiti posljednji šut, od njega je stigla asistencija suigraču Pierre Altidor Crespesu koji je hrabro odapeo i pogodio tricu za pobjedu.

Image Hosted by ImageShack.us
Jedini sastav koji je u ketegoriji in-a-row bolji od Bulldogsa sa sjeverozapada, George Washington Colonialsi (6#) iz glavnog grada su proteklog tjedna ostvarili dvije nove pobjede i stigli do 18 uspjeha u nizu. Objektivno su ove godine prejaki za ostatak društva u Atlantic 10 konferenciji, u kojoj su na kraju ostvarili 16-0! U srijedu je stradao St.Bonaventure, od kojeg su Colonialsi bili bolji 89-78 zahvaljujući dvojcu Maureece Rice 16 koševa te Danilo Pinnock (nije valjda neki predak Crnogorac?) s poenom manje. Potonji je s 19 koševa za vikend bio najistaknutiji pojedinac u domaćoj pobjedi protiv Charlottea 86-85, izborenoj na izmaku snaga.

Nasuprot omiljenoj izreci junaka akcionih filmova B produkcije, u NCAA nije pusto na vrhu. Uz navedene sastave, vodeći UConn (1#) i Villanova (2#) su sezonu priveli kraju bez suvišnih pitanja. Prvo su u gostima svladali novaka u Big East konferenciji South Floridu 66-53, temeljeći pobjedu na učinku seniora Josha Boonea od 17p/13s te Denhama Browna koji je postigao 16 koševa. Na kraju je pred vlastitom publikom rezultatom 84-80 svladan košarkaški uvijek konkurentan Louisville; tijekom sezone samozatajni a opet pouzdani Brown je opet imao vodeću ulogu s 17p/11s. Veliki rivali momaka iz Hartforda, Wildcatsi iz predgrađa Philadelphije, su tijekom tjedna na krilima senorskog dvojca dvojca Randy Foye (21 p) – Allan Ray (15p) svladali newyorško najpopularnije sveučilište St John's 66-52, da bi u posljednjoj utakmici sezone u gostima svladali Syracuse 92-82. Foye je opet postigao 21, a Ray se oporavio od lakše ozljede koljena – 28 poena je definitivno odraz dobrog zdravstvenog stanja. S druge strane, za ambicioznog domaćina je dostojan oproštaj s 29 koševa imao Gerry McNamara, posljednji iz slavne generacije 2003. Iako je riječ o ponajboljim sastavima u Big East konferenciji, i Uconn i 'Novu je iza sebe ostavila West Virginia (18#), okončavši pobjedom 67-62 protiv boljerangiranog Pittsburgha (9#) regularni dio sezone na prvom mjestu, čemu je najviše pridonio Kevin Pittsnogle s 26 poena.
____________________________________

UPDATE: Iako su u najnovijemNCAA izvješću Arana Smitha glavni junaci Kanađanin Denham Brown/Marcus Williams iz UConna, za seniora Gerrya McNamaru iz Syracusea piše:

McNamara has built a reputation as a tremendous competitor, and a clutch shooter. He rises to the occasion in big situations hitting shots and making great plays.(nbadraft.net)

Upravo se to dogodilo jučer. UConn zbog ovog poraza najvjerojatnije neće izgubiti #1 i čine se kao (pre)jaki kandidati za Final Four kao i za sam naslov. Što se tiče Drafta, Denham Brown bi mogao biti na nišanu jedine kanadske franšize, dok bi McNamara mogao dobiti izrazitu lobističku podršku Prijatelja iz Nuggetsa...
Fun Fact: As a freshman, McNamara converted 30 free throws in a row over two separate spans.(espn.com)

_____________________________________

U istu rečenicu s vodećim dvojecem bi upali Duke i Memphis da nije bilo nekih iznenadnih poraza, u čemu je draž i istovremeno trademark NCAA – ili kako je kazao trener Alabame-Birmingham Mike Davis 'Everything is magnified in March'. Memphis (4#) je doduše nakon iznenadnog poraza 74-80 'u vrelini Alabame' protiv sastava čiji je trener dao gornju izjavu (naravno, navijači domaćih su utrčali na teren) uspio smoći snage za pobjedu na kraju sezone 69-62 protiv Houstona; već spominjani senior Rodney Carney je uzeo stvar u svoje ruke i postigao 17 koševa. Možda nije loše što su Tigersi doživjeli iznenadan poraz, jer je odlika velikih sastava da iz takvog događaja nešto nauče i shvate ostatak protivnika ozbiljno. Suparnik za vodeću poziciju na rankingu Duke (3#) je sezonu završio s dva poraza uzastopce, od kojih su oba posebno bolna – prvo je Florida State bila bolja 79-74 (i tu su navijači napravili masovku na terenu) da bi u derbiju konferencije Atlantic Coast u svojoj utvrdi u Durhmau potpisali kapitulaciju 73-86 pred vječnim suparnikom North Carolinom (14#). Freshman godine Tyler Hansbrough je s 27p/10s upropastio posljednju domaću utakmicu JJ Redicka i Sheldena Williamsa, kojima će ovaj posebno bolan poraz biti motivacija više u nadolazećem konferencijskom turniru.


Na zapadu je UCLA (15#) bio na visini zadatka – u gostima je 75-54 svladan Stanford, a četvoricu igrača s dvoznamenkastim učinkom predvodio je Arron Afflalo s 16 koševa; nekoliko dana prije su kući s 67-58 pobijedili Californiju na krilima 25 koševa igrača s inicijalima AA. Time su po prvi put u posljednjih 9 godina okončali regularni dio natjecanja u jakoj konferenciji Pac 10 na vodećoj poziciji. Poziciju iza njih je ostao Washington (16#), iako je bio bolji u gostima kod Arizone 70-67 zahvaljujući u prvom redu senioru Brandonu Royu i njegovim 16p/11s – forumi websiteova Arizoninih fanova su ove godine puni komentara tipa 'We need a guy like Davison in the middle, these guys don't know how to handle the paint'.

Ipak, priča tjedna u Arizoni i NCAA uopće je vožnja pod utjecajem alkohola najboljeg igrača Arizone Hassana Adamsa, igrača koji je projiciran kao siguran Top 20 pick ovogodišnjeg drafta. Pitanje je hoće li mu to utjecati na draft poziciju a time i visinu ugovora, bez obzira što je riječ o posebno aktraktivnom i učinkovitom igraču. Hrvatskim vozačima posebno je bolno što je dopušten iznos alkohola u krvi 0,8 promila a Adams je uhapšen s 0,12 – rekli bi u Dalmaciji 'A neš ti, šta je popija?'


Vratimo se košarci. Sezonu su otvorili s tri freshmana u petorci i učinkom 8-5 da bi marljivim radom i zalaganjem došli do reputacije sastava kojeg nitko ne želi za protivnika u predstojećem turniru. Riječ je o sveučilištu LSU (21#), koje je i ovog tjedna bilježilo uspjehe u tijekom 90ih najjačoj NCAA konferenciji Southeastern. Ime oko kojeg se sve vrti je Glen 'Big Baby' Davis iza kojeg je još jedan double-double – 24p/10s su bili prevaga u pobjedi 64-61 u gostima kod South Caroline. U posljednoj regulanroj utakmici sezone igrač koji staturom podsjeća na Zacha Randolpha s još 10 kg više i snažnijom građom bio je skok kratak za d/d, no s 15p/9s i pogođenim ključnim slobodnim bacanjima itekako je bio zaslužan za 55-52 protiv Mississippija, kojem su tijekom proteklih godina često gledali u leđa. U NBA stiže novi Round Mound of Rebound, definitivno.

Kad se spominje Davis nije daleko njegov pandan u objektivno drugoj najsnažnijoj Big Ten konferenciji Terrence Dials, krilni centar konferencijskog prvaka Ohio State (8#) iza kojeg su također dva trijumfa na kraju sezone. Zahvaljujući Dialsovu učinku pod košem od 18p/9s svladan je Northwestern 56-53, za kojeg je naš Vedran Vukušić postigao 13 poena i još jednom potvrdio maksimu kako stvarno nema suigrača koji bi povukao s njim do kraja. U nedjelju je pao Purdue ili 76-57 za Buckeyese na kraju, od čega vodeći igrač postigao 20 koševa. Tako je Ohio State osvojio konferencijsku titulu nakon 14 godina, a u budućnosti ga čekaju još bolje stvari jer je svoj dolazak na taj college najavilo nekoliko vodećih srednjoškolaca, među kojima i vodeći highschooler 216 cm visoki centar Greg Oden, koji bi da se već ove sezone odluči za izlazak na draft bio Top 10 pick.

U istočnoj skupini konferencije SE isti broj pobjeda ima Florida (14#). Sin slavnog francuskog tenisača Yanicka Noaha, igrač druge godine Joachim Noah je s 37p/11s bio posebno raspoložen pred vlastitim navijačima koji su znali proslaviti pobjedu 77-66, a pokazao je nesebičnost kada je pustio sugrača Adriana Mossa da starta u početnoj petorci u posljednjoj studentskoj utakmici na domaćem parketu. Inače poznata kao domaćinska ekipa, Florida je u posljednjem susretu regularnog dijela pomalo neočekivano slavila 79-64 kod ove godine nešto lošijeg Kentuckyja, a Noah je opet bio najbolji pojedinac na terenu s 15p/11s.


Texas (7#) je 2003. godine igrao na Final Fouru iako na kraju regularne sezone nije bio na čelu Big 12, a ove godine uz najave o pohodu na naslov potrudio se ostaviti traga u analima konferencijskog natjecanja. S ponižavajućih 72-48 kući je ispraćena Oklahoma (19#), ekipa iz Top 20, a vodeću ulogu imao je Danel Gibson s 22 poena. Time je anuliran poraz od Texasa A&M iz slikovitog mjesta College Station koji je tijekom tjedna s 46-43 i trici u posljednjoj sekundi Acie Lawa ispratio renomiranije goste, čemu je prethodila neobjašnjiva pogreška iskusnog krila PJ Tuckera u maniri Lakoviča iz Panathinaikosa prigodom gostovanja u Zagrebu ili kako naši sjeverni susjedi kažu "pozabil na uro".

Kansas (22#) je ostao kratak u odnosu na Texas zbog lošijeg međusobnog omjera, iako s 75-54 protiv Colorada nisu izgubili nadu u diobu prvog mjesta na kraju regularnog dijela natjecanja u ovoj snažnoj srednjezapadnoj konferenciji. Nadarene trio freshmena Jayhawksa predvodio je Brandon Rush s 15 koševa, a idućim sezonama Kansas se definitivno nema čega bojati, tim više što u pravilu 'ubodu' dobre igrače prigodom regrutiranja srednjoškolaca. Konstantu su pokazali u derbiju protiv imenjaka iz Kansas Statea, odigranom u mjestu Manhattan – ali ne onaj u NY već u prerijskoj državi – gdje su slavili 66-52 na krilima dueta freshmana Rusha s 24p i Maria Chalmersa s 10 manje.

Na kraju je Big 12 titula podijeljena između dva sastava, a zanimljiva situacija se dogodila kada je upravno tijelo ove konferencije priredilo slikanje za press materijale s peharom namijenjenim pobjedničkom sastavu, koje je uključivalo samo Longhornse iz Austina ali ne i momke iz Kansasa. I onda se netko sjetio kako bi trebalo i njih uključiti u sve to pa je krenula lavina isprika i objašnjenja za navedeni propust – i poslovično dobro organiziranim Amerima se dogodi vrhunska šlampavost.


Uz Duke-NC, utakmica koja je privukla posebnu pažnju i figurira kako bi se reklo u Beogradu kao 'večiti derbi' je ogled između Illinoisa (10#) i Michigan Statea (23#), prošlogodišnjih sudionika Final Foura i ljutih konferencijskih rivala već desetljećima. Prevaga je otišla na stranu Fighting Illinija – udarna snaga senior Dee Brown je bio posebno inspiriran s 20 poena i na kraju je s čistih 75-68 prošlogodišnji finalist otišao u dobrom raspoloženju iz države okružene Velikim jezerima. To je bila peta pobjeda Illinoisa u posljednjih šest utakmica, a domaći su istovremeno ubilježili pet poraza u posljednjih sedam utakmica - ono što ih tješi je da su tijekom sezone svladali tri sastava iz Top 10 pa se imaju čemu nadati u predstojećem turniru.

To je ukratko bio pregled zbivanja u NCAA Division I. Slijede turniri te izbori najboljih igrača, raznih petorki i slično. Jedno je poprilično izvjesno – igrača godine ne treba tražiti dalje od dvojice vodećih strijelaca, a realna je mogućnost da Adam Morrison i JJ Redick taj naslov podjele. Prava uzbuđenja za fanove tek slijede.

Yazid
nba.blog.hr




Post je objavljen 10.03.2006. u 09:40 sati.