Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (6) - Tesla o ratu (1)

Earth at Night

Earth at Night

"Ma šta budućnost spremala ljudskom rodu dosadašnji razvoj ukazuje da mu je sudbina najverovatnije večita borba."

Tražeći astrofizičke uzroke cikličnih zemaljskih sukoba (ratova) među narodima, Tesla je razvio teoriju po kojoj sunčeva magnetosfera, pravilni ciklusi pojava sunčevih pjega, protuberance, magnetski poremećaji i bure izazivaju promjene u Zemljinoj jonosferi, koja je zbog karaktera struja koje njome protječu direktno u rezonantnom odnosu sa ljudskim mozgom. Na osnovu te teorije Tesla je uspostavio matematičku korelaciju ratova i ciklične sunčeve aktivnosti.
Kroz aksone, nervna vlakna i nervne mreže ljudskog centralnog nervnog sistema protječu jednosmjerne jonske struje u obliku nervnih elektroimpulsa brzinom od oko 30km/s. Ta brzina odgovara brzini rotacije Zemlje oko osi. Sunčeva magnetska indukcija i njeni poremećaji mijenjaju elektromagnetske parametre jonosferskog sloja, a ovi direktno afektiraju rad ljudskog mozga. U elektroencefalografiji poznato je da su takozvane šumanove rezonance Zemljine atmosfere, posebno jonosfere, podudarne frekvencijama moždanih valova, u opsegu od 1,5 - 20 Hz. Radi se dakle o ekstra niskim frekvencijama.

Vezu ljudskog mozga i elektromagnetskih polja Tesla je uočio još 1899. u Kolorado Springsu. Potvrdu nalazimo u njegovom pismu Robertu Andervudu Džonsonu u kome govori da je u ‘škrabotinama snažnih elektromagnetnih pražnjenja otkrio tragove uma, odnosno inteligentnog ponašanja.Traženjem prirodnog kauzaliteta na relaciji kozmos - ljudski ratni sukobi, Tesla je pokušao istražiti i formulirati etiku višeg tipa, čiji bi karakter prvenstveno bio matematički i koja bi imala snagu prirodnog zakona, njegovu neumitnost, baš kao što je ima i sam rat. Po izvanredno točnim predviđanjima koje je izveo godinama unaprijed, izgleda da je Tesla u tome uspio: ako nam i nije ostavio jasnu i upotrebljivu kozmološku teoriju, on ju je ipak naznačio u svojim spisima o energiji i materiji, i najzad, on ju je i provjerio rješavajući najkompleksniji mogući problem, a to su društveni ratni odnosi.

"Predvidjanje je nezahvalan posao, ali naučne prognoze mogu biti korisne, a bile bi to još više da ljudska priroda nije sklona da zanemaruje savete i lekcije. Pošto je prethodno proučio situaciju, stručnjak može da predvidi izvesne događaje vrlo pouzdano."

Tesla ratovanje promatra kao energetsku izmjenu u okviru zatvorenog sistema s konačnim nabojem. Prema tome, ako odliv energije prevazilazi priliv, rat se momentalno zaustavlja. U slučaju da ovu teoriju prihvatimo kao ispravnu, i u slučaju da uvjeti ostanu nepromijenjeni, moramo se složiti s Teslom da će dužina trajanja rata zavisiti prije svega od načina na koji će doći do iscrpljivanja energetskih sadržaja zaraćenih strana. Oštećenje ili nedostatak opreme, nestašica hrane, municije, metala, kemijskih sredstava, oskudica u novcu, nedovoljan broj uvježbanih ljudi ili jednostavno nedostatak ljudi, samo su neki od elemenata s kojima treba računati kao s uzrocima prekida sukoba. Upravo analizirajući ove faktore Tesla u decembru 1914. zaključuje da već iduće godine ili najkasnije za godinu i po dana u ratovanju mora doći do zastoja, jer se, s obzirom na resurse, on ne može voditi tako visokim intenzitetom. Silazno osciliranje ratnih dejstava on je točno predvidio. Naime, nakon niza njemačkih ofenziva na Zapadnom frontu dolazi do fiksiranja linije fronta, do ukopavanja i dugotrajnog rovovskog rata.
"Ovakva perspektiva dovoljna je da izazove najcrnje slutnje, a naši prognostičari bave se mišlju kako da što pre uspešno okončaju ovaj užasni pohod. Može li se to? Svi koji su u ovo umešani čvrsto su rešeni da se bore do kraja, ma kako on bio gorak, braneći svoj stav time da bi preuranjen mir ostavio sva goruća pitanja nerešenim, što bi značilo da će postojeći mračni režimi i dalje postojati i zlo se iznova obnavljati. Neki novi neoboriv argument mora se izneti u prilog prestanka rata. Slučaj je užasan, ali nade ima. Nada leži u nauci, istraživanju i otkrićima."

Razmatrajući materijalne dokaze o ratu kao razmjeni energetskih potencijala, iznoseći činjenice političke i emocionalne prirode, Tesla je na odista vidovit način povezao socijalnu psihologiju, industrijsku proizvodnju i etnopsihološke karakteristike europskih naroda, izvodeći naoko neobične logističke zaključke, koji su u tom momentu, kada je članak objavljen, prkosili ne samo podacima obavještajnih službi, već i opće poznatoj statistici ekonomskog rasta i moći strana u sukobu. Njegova logika bila je dublja, a njegova kozmologija bolje je određivala budućnost tako neizvjesnog procesa kao što je Prvi svjetski rat. Tesla je dublje i bolje shvatio prirodu rata nego ijedan filozof i teoretičar prije njega. Ono što odlikuje njegov stil izražavanja i daje eleganciju koncizno izvedenim zaključcima, jeste izostavljanje svega suvišnog. U procjenama koje vrše suvremeni ratni teoretičari ugrađena je i mana prevelikog broja činjenica koje dostavljaju stručne, a često i špijunske službe, činjenica koje je bez poznavanja dublje zakonitosti njihovih mnogostrukih veza teško poredati po značaju i zbog toga se istina najčešće zamagljuje pretjeranim uvažavanjem besmislenih podataka.


Post je objavljen 09.03.2006. u 20:18 sati.