Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sjaj i bijeda Kristalne kune Hrvatske gospodarske komore

Na sinoćnjoj skupštini Hrvatske gospodarske komore dodijeljene su nagrade, zlatne kune, najuspješnijim tvrtkama. No jedna od tvrtki dobila je posebno priznanje, kristalnu kunu, kao poduzeće koje je u prošle tri godine proglašavano najboljim. Pitate se sad, zašto u naslovu stoji „bijeda“?

Tvrtka koja je dobila kristalnu kunu zove se M-San i vlasnik joj je Stipo Matić. Tvrtka je s radom počela ranih devedesetih godina, sklapajući jeftine i nepouzdane kompjutore. Dijelovi koje su ugrađivali u kompjutore bili su loše kvalitete i što je još zanimljivije, prošvercani su u Hrvatsku. Tih godina mnogi su radili tako, no neki su ipak imali bolje veze pa su i više toga uspjeli prošvercati.

No pravi uzlet firma M-San doživljava s dolaskom umirovljenog generala Damira Krstičevića na managersku poziciju. Na prvi pogled čini vam se krajnje neobično da jedna vojna osoba dolazi na čelo kompjutorske firme. Tajna je u tome da je s dolaskom Krstičevića M-San odjednom postao glavni dobavljač opreme mnogobrojnim državnim poduzećima.

Jednostavno… Krstičević je svojim vezama i poznanstvima osigurao poslove tvrtki M-San koje smo svi mi porezni obveznici financirali. Tu se radi o desecima tisuća računala koje je M-San uvalio na račun poreznih obveznika.

Eto to je razlog onog „bijeda“ u naslovu, jer se tu ne radi o nekakvoj domaćoj pameti već o tipično rođačko – prijateljskim vezama koje su igrale presudnu ulogu u mnogim javnim natječajima za nabavku informatičke opreme. M-San nije nikakav proizvođač već najobičniji trgovac i preprodavač. Možda najbolje tome u prilog govori da se M-San ne bavi samo informatičkom opremom, već i prehrambenim proizvodima. Naime lanac trgovina „Prehrana“, također je u rukama Stipe Matića.

Post je objavljen 21.02.2006. u 10:06 sati.