Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (5) - vizionar budućnosti


Preuzeto ovdje

Veliki je broj Teslinih vizionarskih otkrića koja su svoju primjenu dobila tek nakon njegove smrti. Genije, kakav je bio, volio je u svojim predavanjima predviđati budućnost kakvu je vidio u svojim mislima. Tako je predviđao svijet neograničenih mogućnosti, svijet ljudi jednakih u svemu, svijet blagostanja, svijet slobodne i svima dostupne energije...

Tesla je rano ustanovio vrijednost struja vrlo visoke frekvencije u liječenju nekih bolesti. Današnji tretmani dijatermija, darsonvalizacija i terapija kratkih valova zasnovani su upravo na Teslinom upozorenju o povoljnom djelovanju zraka visoke frekvencije na ljudski organizam.

Prvi je primijenio struju u elektrokemiji za dobivanje nitrata iz zraka. Već tada je shvatio značaj nitrata pri proizvodnji hrane: "Ključ za rješenje neobično važnog problema hrane je jeftina proizvodnja nitrata… Velika industrija ove vrste stvorit će se ubrzo iz ovih mojih eksperimenata..."

Jedan je od prvih znanstvenika koji je napravio rendgenske snimke šake, lubanje, koljena i lakta, a najvjerojatnije je prvi znanstvenik koji je već tada ukazao na štetni utjecaj tih zraka pri dužem izlaganju njihovom zračenju.

Prilikom proučavanja utjecaja struja visokih frekvencija na razrijeđene plinove rodila mu se ideja o neonskoj lampi koju je i izradio ne bi li impresionirao publiku na svojim predavanjima.

U vrlo velikom broju otkrića i patenata iz područja električne struje i njene primjene skoro da ostaju nepoznata i nedovoljno opisana Teslina istraživanja iz područja strojarstva, hidrodinamike i ponašanja tekućina pri vrlo visokim pritiscima. Za potrebe istraživanja ponašanja tekućina pri vrlo visokim pritiscima konstruirao je posebne turbine, pumpe i brzinomjere. Njegova pumpa bez lopatica i danas ima vrlo široku komercijalnu upotrebu. Tesla je ustanovio kako mlaz tekućine pod vrlo visokim pritiskom ima jako veliku tvrdoću te se ponaša poput najtvrđeg materijala. Danas je ova činjenica iskorištena za vrlo fina i precizna, takozvana hladna, rezanja metala kako bi se izbjegla promjena strukture materijala izazvana zagrijavanjem pri rezanju nekim drugim načinom.

Napokon, zbog njegovog velikog zalaganja za povezivanjem komunikacija u jedinstveni svjetski sustav, slobodno ga možemo nazvati i praocem INTERNETA.


Post je objavljen 26.02.2006. u 16:19 sati.