Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zašto "Kosovaca" iz Lore nema na popisu u "Nacionalu"?


Umirovljeni časnici SIS-a Ivica Drviš i Antonio Lekić


Na suđenju za ratni zločin nad civilima u splitskom Vojno istražnom centru Lora nekolicina svjedoka bivših časnika SIS (protuobavještajne službe MORH-a) i Vojne policije ustvrdilo je da su civili koje su SIS i VP privodili u Loru bili odreda KOS-ovci.

BIVŠI ČASNIK SIS-a ANTONIO LEKIĆ O DOGAĐAJIMA
U SPLITSKOM VOJNOM ZATVORU:
...
Rekao je da Gojko Bulović i Nenad Knežević, zbog kojih se sudi optuženim vojnim policajcima, nisu bili civili, nego teroristi, po svim međunarodnim normama. Pripadnici Vojne policije priveli su ih na temelju naloga koji je potpisao vojnoistražni sudac, kao suradnike Kontraobavještajne službe bivše JNA, zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni, a stradali su pri pokušaju bijega nakon što su razoružali i smrtno ranili dvojicu čuvara. Podsjetio je da dokazi o tome postoje u SIS-u, ali da ih sud nije tražio.
Lekić je podsjetio na haaško svjedočenje zapovjednika KOS-a, generala Vasiljevića, na suđenju srbijanskom predsjedniku Miloševiću, u kojem je priznao da je KOS imao zadaću u Hrvatskoj raditi sabotaže, postavljati snajperiste po gradovima, sijati strah i paniku...

S. DUKIĆ, Slobodna Dalmacija, 01.10.2005.


Sudsko vijeće u Županijskog suda u Splitu u ponovljenom suđenju za Loru nije povjerovalo Antoniu Lekiću i njegovim prijateljima Mihaelu Budimiru, Tvrtku Pašaliću da je riječ o Kosovcima i teroristima te je optužene vojne policajce osudilo na ukupno 53 godine zatvora:

Prema presudi, osmorica optuženika kriva su što su od 12. lipnja do početka rujna 1992. godine, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između Hrvatske vojske s jedne i pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, zajedno s drugim neutvrđenim osobama, u zatvoru Lora vrijeđali pritvorene civile, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili, a dvojicu od njih, Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, usmrtili. Knežević i Bulović su 14. lipnja 1992. dovedeni u Loru, iako su po nalogu vojnoistražnog suca trebali biti sprovedeni na Bilice.


Knežević je pri pokušaju bijega ustrijeljen, ali ozljede nisu bile opasne za život. Međutim, kad je vraćen u krug zatvora, tako ozlijeđenog premlatili su ga optuženi stražari i pripadnici Interventnog voda, te još neke neutvrđene osobe. Sve u nazočnosti Duića i Vrkića, koji to nisu niti pokušali spriječiti iako im je to bila zadaća. Nakon toga, Bungur, Gudić i Botić su nasrnuli na Gojka Bulovića, koji je ostao u dvorištu, a po povratku iz bolnice, kamo su odvezli Kneževića, Bulovića su nastavili udarati i pripadnici Interventnog voda, ali i Duić te Vrkić.

Duić i Vrkić krivi su i što su dopustili da neutvrđeni stražari i druge vojne osobe 13. lipnja 1992. premlate u Lori civile Mirka Šuška, Lazu Ostojića, Tomu Krivića, Uglješu Bulovića i Duška Galića. U kolovozu su pak Vrkić i Banić u Lori tukli i ponižavali Milosava Katalinu, dok su u isto vrijeme Duić i Vrkić dopustili premlaćivanje Đorđa Katića.

Jadranka MATIĆ, Slobodna Dalmacija, 03. 03. 2006.


Ni jedan od spomenutih splitskih civila koji je mučen samo da bi ga se protjeralo iz Hrvatske i dokopalo njegova stana ne nalazi se na popisu KOS-ovaca koji je objavio "Nacional". Predsjednik HHO Žarko Puhovski ovako je komentirao za popis Kosovaca u "Nacionalu":

Stoga je, umjesto lustracije, provedena privatizacija i etničko čišćenje, i to po principu: svi su Srbi komunisti, a svi su komunisti Srbi – istaknuo je Žarko Puhovski.

Anita MALENICA, Večernji list, 28.02.2006.



Zašto Državno odvjetništvo nije zatražilo kaznenu odgovornost SIS-ovaca i Vojnih policajaca koji su Nenada Knećevića, Gojka Bulovića, Đorđa Katića, Milosava Katalinu, Uglješu Bulovića, Duška Galića, Mirka Šuška, Lazu Ostojića, Tomu Krivića, stavili na popis neprijatelja i i terorista po kom je vojnoistražni sudac zatražio njihovo pritvaranje. Zar samo zato što je Vojni tužitelj u Splitu u to doba bio današnji Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić?

Zašto Žarko Puhovski i Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, poglavito agnažiran na Lori, nisu ukazali na odgovornost SIS-ovaca i Vojnih policajaca koji su sastavljali popise Kosovaca, te civile odvodili u vojne pritvore gdje su ih kasnije, sada osuđene "sitne ribe", ubijale i premlaćivale. Je li za kazneno djelo progona nastupila zastara ili se Puhovski i Majić ne žele zamjeriti Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću?

Update 1:

Nastavak teme o Nacionalovom popisu KOS-ovaca s dodatkom o Budimiru Lončaru i SID-u možete pročitati na:
Nacional otkrio da iza popisa navodnih KOS-ovaca stoji Josip Perković

Update 2

Za razliku od Puhovskog i Majića koji nisu imali primjedbi da do sada u procesu za Loru nisu bile procesuirane "krupnije ribe" predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić misli drugačije:

...Naravno, možemo diskutirati o visini odmjerenih kazni i tu je najvažnije istaknuti da postoje ljudi koji nisu obuhvaćeni ovim procesom, a bili su itekako "umočeni", bilo da su tolerirali ili zapovijedali to što se događalo...
Ipak, ovi koji su osuđeni su najniža karika u lancu i bilo bi dobro kad bi se stvar potegnula dalje i kad bi se utvrdilo tko je sve bio odgovoran...

Vladimir MATIJANIĆ, Feral Tribune, 9. ožujka, 2006.



Post je objavljen 09.03.2006. u 22:23 sati.