Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jalucifer

Marketing

Muhamed, šesti prorok, ima tijelo ali nema lica…

Povodom žestokih prosvjeta muslimana širom svijeta, zbog karikatura koje prikazuju proroka Muhameda, objavljenih u jednim danskim novinama, namjera mi je napisati nešto o suštini religije, svake religije, koju ova kriza priziva na vidjelo, kada se naime zapitamo za ključne, dubinske razloge zašto zabrana prikazivanja lika proroka a osobito Proroka (Muhamed je naime šesti u nizu velikih proroka, iza Adama, Noe, Abrahama, Mojsija i Isusa), ima toliko golemu snagu za islamske vjernike, suprotno kršćanima koji Isusa olako portretiraju i njegove slike štuju (bilo je i tu doduše puno ikonoklasta, ali ostavimo sada to po strani!)

Tu su stvari malo teže, jer moram upotrijebiti složen teorijski aparat, kojeg ću pokušati objasniti običnim riječima, koliko mogu (pisao sam više puta o tome, kolika su muka riječi). Riječ je naime o kategorijalnom instrumentaliju osobitog oblika psihoanalitičke teorije, čije je autor Jacques Lacan.

Pokazalo se da mi treba malo više vremena da to valjano napišem, pa ću taj tekst objaviti sutra. Za sada, da bi vam bilo zanimljivje, jedan uvod i pregled, sa nekim linkovima!

Na ovome sam blogu, u dosadašnjih 111 članaka, rijetko spominjao islam. Jer svi ili gotovo svi vi, drage čitateljice i čitatelji, koji ovo čitate, ili ste kršćani (pa mene, Sotonu, u okviru svoje religije spoznajete), ili ste u civilizaciji bitno određenoj i uvjetovanoj kršćanstvom odrasli i u njoj živite, čak i ako se osobno smatrate ateistom ili agnostikom ili čak sotonistom idr, pa je vaš svjetonazor, neizbježno, kroz kategorije koje su prešle u filozofiju, znanost i politiku i dalje se razvijele, kršćanstvom snažno uvjetovan (pa je i lenjizam, recimo, derivacija kršćanske civilizacije).

Malo sam pisao o Židovima, kontrastirajući s krščanstvom (ali i islamom) jednu njihovu osobinu koja mi se dopada, naime da se Židov uvijek svađa s Bogom. Da ne biste pak pomislili, kako o Židovima samo dobro mislim, tu je komentar o palestinskim izborima.

Spomenuh pak nedavno paradoks albanske nacije, koja uspijeva unutar sebe pomiriti kršćane i muslimane.

A prekjučer je moja "Nedjeljna propovijed" bila na temu zašto na svoj blog ne stavljam slike. Pa sam tu iznio jedan "ikonoklastični" stav, uz razloge međutim posve drugačije od onih, koji tjeraju muslimane širom svijeta na prosvjede zbog nekoliko karikatura objavljenih u jednim danskim novinama; pa im tako, naravno, daju popularost, pa ih je prenio T-Zombix kojeg svakako znate, a možda još niste vidjeli što o tome piše Zornjak.

Pa je onda i bloger "Križar" objavio jednu od karikatura, a zanimljivo je da se radi o "psu rata", čovjeku koji se kao profesionalni vojnik bori u Iraku na strani američkih okupatora.

Danas ih je prenio i Nacional na naslovnici, i gle, dok pišem ovo, Nacionalova stranica je currently unavailable! Ma to je Pukijev propagandni štos, vidi, srušilo nam sajt, ali mi se ne damo! ;)

Teologinja Ana Marija Grünfelder razočarala me svojim banalnim komentarom, suprotstavljajući islamskom "fundamentalizmu" kršćansku "prosvjetljenost".

Don Živko, kojeg Ana Marija sasvim sigurno ne drži za "prosvijećenog" (niti on nju voli, svađali su se već!), daje pak muslimanskim prosvjednicima za pravo, i zaključuje: »To bi i kršćane trebalo poučiti da se sa svetinjama ne smije izrugivati.«

Predsjednik Medžilsa Islamske zajednice u Zagrebu Mirsad Srebreniković rekao je pak drugačije: »Objavljivanje karikatura o kojima govorite svakako me uvrijedilo kao vjernika, ali i kao pripadnika zapadne civilizacije.«

I evo, vraćamo se na Židove, jer sada Iranci raspisuju natječaj za karikature o holokaustu. Tako opet Židovi stradaju, zbog međusobne svađe njihove djece i unuka (ali i zbog vlastitih postupaka prema Palestincima - najzad, oni su izmislili vjersku nesnošljivost!).

I gle, čitamo da je zapravo najgore karikature objavio jedan radikalni musliman (eh, Danska je mala zemlja, lako ie svašta podvaliti), naime karikature iz nepoznatog izvora, za razliku od onih objavljenih izričito zamišljene da uvrijede, kojima je Muhamed nacrtan u obliku svinje, kao pedofil te kao osoba koja spolno opći sa psom. Čovjek, koji ih je podmetnuo i poslao u svijet, kaže da je time želio svojoj braći bolje pokazati, koliki Danci mrze muslimane!

Ta "autoreferecijalnost" izvrsan je povod za analizu, pa ću o tome sutra još pisati.

Post je objavljen 07.02.2006. u 14:56 sati.