Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Frka s karikaturama iz kuta jednog ateiste

Nije trebalo dugo čekati pa da se i u nekim hrvatskim novinama objave sporne karikature Muhameda. Doduše, nisu u „Nacionalu“ prvi, već T-Zombix koji je objavio karikaturu na svojem blogu, a nedugo zatim i povukao zbog prijetnji koje je dobio mailom.

Otkako je počela sva ta frka oko tih karikatura, nisam se mogao odlučit radi li se tu o pravu na izražavanje misli ili o vrijeđanju pripadnika jedne religije. Čak su i na televiziji u „Otvorenom“ posvetili emisiju toj temi gdje su i prikazali neke karikature Pape kao kontra karikaturu Muhamedovima pokušavajući neke paralele. No mislim da su najbolju paralelu povukli u nekom iranskom listu objavivši natječaj za najbolju karikaturu holokausta.

Koliko god se mi zalagali za slobodu govora, neke stvari ipak smatramo neukusnima i uvredljivima. Kao što je to za nas ismijavanje holokausta, tako je za Muslimane ismijavanje proroka Muhameda. U tom smislu objavljivanje karikatura odraz je nerazumijevanja zapadnjaka o značenju Muhameda kod Muslimana.

Odgovor u vidu prijetnji i nasilja koje je uslijedilo također nije adekvatan i za svaku je osudu.

No ako se već stalno uzdižemo kao pripadnici nacija koje imaju bogatu kulturu i želimo biti multikulturalno društvo onda moramo imati razumijevanja i za druge religije i nacije. Ako pripadnici jedne religije koja broji članstvo u milijardama drži da su karikature Muhameda uvredljive, onda mi to mišljenje trebamo uvažiti, ne zbog toga što se bojimo reakcija Muslimana, već zbog toga što bi trebali svakome dopustiti njegovu osobnu slobodu vjeroispovijesti.

Ljudi koji su objavili karikature Muhameda u novinama napravili su to isključivo radi podizanja tiraže i reklame. Nekakav danski lokalni list postao je preko noći svjetski poznat. Na isti način sada i „Nacional“ podiže svoju tiražu pod krinkom slobodnog novinarstva. Za mene se tu ne radi o slobodnom novinarstvu, već o neodgovornom novinarstvu koje za cilj nema informiranje već profit.

Vlada je svojim priopćenjem ovog puta postupila adekvatno ograđujući se od objavljenih karikatura pozivajući se upravo na činjenicu da je neodgovorno podcjenjivati drugu rasu, naciju ili religiju.

T-Zombix je u ovom slučaju druga priča. Čovjek je nastupio sa stajališta slobode medija i govora ali kroz prizmu pojedinca koji često ne sagleda sve aspekte tako kompleksnih pitanja kao što su različite percepcije pa se tu onda često i pogriješi.

Post je objavljen 07.02.2006. u 12:52 sati.