Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huligani

Marketing

POLJSKA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Navijacka scena u poljskoj svoj najveci bum dozivljava 99/00 kada su se pocele ugovarati prve ugovorene tuce na livadama i rubovima gradova. Od tada se desava preporod pocinju se osnivati hool i ultra ekipe u svakom gradu, mjestu. Trenutno poljska poslije engleske, njemacke ima sigurno najjrazvijeniju hool scenu u europi, a ultrasi se dizu iz mjeseca u mjesec kao sto vidite na slikama ne zaostaju previse za ostatkom europe.
Poljska je specificna po tome sto gotovo svaki grad/mjesto ima svoju ultra/hool ekipu i scena se proteze od prve do pete lige i svaki vikend se nesto dogadja. Zanimljivo je i to sto u poljskoj u principu nema nekih dominantih ekipa kao kod nas npr. mi i tovari, vec je pri vrhu manje vise izjednaceno 7-8 ekipa. Manje ekipe nemaju neke vece brojke otprilke ali zato nedostatk brojnosti kompenzirraju udruzivanjem sa priajteljskim ekipama. U poljskoj svaka ekipa ima neku svoju prijateljsku bratsku ekipu s kojom ide na zajbanije utakmice, piju zajedno zajbavju itd. Do tog se prijateljstva jako puno drzi npr. jedan primjer, u Byalistoku su igrali domaca Jagiellonia i Arke iz Gdynie, domaci su razvili zaplijenjenu zastavu od arkine bratske ekipe Cracovie, na sto su gosti iz gdynie preskocili ogradu pretrcali teren i razbacali domace na njihovoj tribini nebili vratili zastavu bratske ekipe. Nekima se svidja nekima ne, ugovorene tuce na livadama, to je znacio preporod poljske scene, u modi je po cijeloj poljskoj treniranje, loze se na sport, ultimate fight, imaju svoje trenere i isfuravaju taj neki svoj pitbull stil. Huluigani arke su recimo osnovali svoj vlasiti rugby klub vlastitm radom i trudom. Od tada je bilo dosta poginulih i u ugovorenim tucama, ali i u onoj tamnijoj strani poljske scene a to su nozevi i hladno oruzje. Svake godine pogine vise navijaca upravo vecinom od hladnog oruzja, obracuni su brutalni ukoliko nisu ugovoreni na ruke (livade i sl.) Mrznja je velika i protivnice se nimalo ne stede pa nazlaost dolazi cesto do nemilih posljedica. Neke ekipe su i poznate po konstantnom koristenju nozeva npr. Wisla Krakow koja ne sudjeluje u ugovrenim sorama i stvari cesto rjesavaju sjecivom. Cesti su i obracuni na utakmici reprezentacije ali se ove godine u prvom mjesecu u Poznanu naslo desetak vodecih ekipa i probalo ishodit neki ugovor o nenapdanju na repki, ne koristenju sjeciva i slicnih stvari, ali tesko funkcionira, inace od poljaka se ocekuje jaaaako dobra prezentacija na «welt meisterschaftu» u njemackoj. Mnogi ne dozivljaju poljake kako huligane ozbiljno zbog toga sto se nisu dokazali na europskom nivou, a na utakmicama reprezentacije protiv najozbiljnih ekipa engleske (3 utakmice) i njemacke na domacem terenu su ispadali redovito smjesni. Doduse '99 godine su sa englezima ugovorili fight u jednom praku u warsavi cca 150 ljudi sa svake strane, i dobili ali im englezi ne priznaju zbog izostanka udarne ekipe iz londona. Prosle jeseni igrali su s englezima u Chorzowu i nisu nista napravili (cak su se medjusobno poklali), englezi su (kao sto je bilo i ocekivano) sa udarnom ekipom paradirali po gradu, bez ogrebotine. Taj susret im mnogi nabijaju na nos kao dokaz inferiornosti i nespobnosti posljskih huligana na interrnacionalnom planu.
Sto se tice klubova i njihovih prezentacija u europi, do sada nisu imali nekakve akcije a izmedju ostalog razlog je i taj sto manje vise svake godine iskljucivo legia i wisla uspijevaju izborit nastup u euro kupovima, ali i treba napomenuti da ih neki klubovi npr. talijani(lazio, parma i jos neki) koji su imali prilike gostovati ekipe su ih izbjegavale na gostujucem terenu , boys parma su pobrali samare i brukanje pred gostujucom tribinom u krakowu. Da su zajebani na domacem terenu mogu zorno potvrditi i tovari, popusili nozeve i dva transparebta (bit ce i slike ako nadjem).
Poljaci masovno isfurajavaju streetwear stil, tocnije trenirke, majice sa kapuljacama, u modi su Lonsdale, Hooligan, Everlast, Pitbull i slicne marke. Taj stil uostalom i ide uz njihovu furku na sport, treninge i slicne stvarcice, nekima se taj njihov stuil ne svidja, nekom da, sve je stvar ukusa...
Poznato je to da su u poljskoj na sceni dvije vodece trijade

Arka Gdynia-Lech Poznan-Cracovia Krakow tkz. velika triada
Lechia Gdansk-Wisla Krakow-Slask Wroclaw ili mala triada

Vodece ekipe su (redoslijed je nebitan): Lech poznan, Arka gdyinia, Wisla Krakow, Lechia Gd., Slask wroclaw, cracovia, Legia Warsaw, Widzew Lodz, LKS Lodz, GKS Katowice, Ruch Chorzow...

Od poznatijih dogadjaja koji su obiljezili scenu obavezno treba istaknuti susret u wroclawu pred dvije godine kada suse sastali domaci Slask i Arka Gdyinia.
Tada je bila ugovorena tuca izmedju dvije triade, iako je policija imala informacije i naznake da ce se huligani susreti sukob nisu uspijeli srijeceit, iako je osgiurnje bilo golemo. Huligani arke su noc prije otisli do frendova u poznan koji su im iznajmili buseve lokalnih prijevnoznika i alternativnim putevima doveli u wroclaw. A u wroclawu su na jednoj strani sudjelovali domaci u sastavu Slask, Wisla; Motor Lublin dok gosti Lech, Arka (na slikama u zelenim markerima) i Zaglebie Lubin. Iako je sora bila ugovorena na ruke domaci je nisu ispostovali i ponijeli su sve i svasta, i jedan huligan arke je smrtno stradao. To je utjecalo na raspad ekipe iz gdynie koji su se nakon smrtnog slucaja rasformirali, ali su se ovogodisnjom promocijom ponovno okupili i od njih se u iducoj sezoni ocekuje jaako puno, pogotov u susretu s wislom, gjde se ocekuje da probaju vratit za smrtni slucaj (ubojica je bio wislin huligan).
Jos jedan dogadjaj koji je obiljezio 2004 godinu zbio se u Chorzowu na utakmici Ruch Chorzow-LKS, gdje su domaci uz pomoc prijetleja iz lodza (widzew) čiji je lks najveći rival, napravili su mnogi kazu vjerojatno najvece nerede u poljskoj... U totalnom kaosu ozlijedjeno je preko 60 pandura, nekoliko je navijaca ostalo bez oka...
Legia warsaw je zanimljiv slucaj u poljskoj klub koji ima prijateljstvo samo sa Pogon sczeczin i Zaglebie Sosnowiec, a cjelokupna poljska ih mrzi iz dna duse i gdje god dodju ceka ih prilicno neprijateljski teren.
Arka Gdynia je po mnogima bila najjaca huliganska grupa do smrtnog slucaja iz 2003. kada se ekipa rasformirala ali se uspjehom kluba i promocijom u prvu ligu gruopa vraca na okup. Prijatelji su im osim navedenih iz triade, jos Zaglebie Lubin, Polonia Warszawa, Górnik Wałbrzych. Neprijatelji: Lechia Gdańsk, Legia Warszawa, Śląsk Wrocław, Wisła Kraków, Pogoń Szczecin
Lech poznan klub sa neki kazu najvise simpatizera u poljskoj, imaju najbroniju i vjerojatno najjacu hool ekipu u poljskoj.
Prijatelji: Arka Gdynia, Cracovia Kraków, KSZO Ostrowiec, Ruch Chorzów, Widzew Łódź
Rivali: Legia Warszawa, Śląsk Wrocław, Pogoń Szczecin, Zagłębie Sosnowiec, ŁKS Łódź
Widzew & LKS Lodz su gradski rivali koji uz derbi krakowa imaju najjaci gradski derbi.
Wisla Krakow je poznata po masovnom korustenju sjeciva, nesudjelovanju na «livadama», ali i glase za najjacu ultras grupu, slike mozete vidjeti ranije u topicu.
Prijatelji: Śląsk Wrocław, Lechia Gdańsk, Jagiellonia Białystok
Rivali: Cracovia Kraków, Arka Gdynia, Legia Warszawa, Zagłębie Sosnowiec, Ruch Chorzów
Jos treba izdvojiti jug poljske tocnije pokrajinu Slezij, uz njemacku granicu koja dugo bila pod njemackom vlascu i u kojoj je nazi pokret medju navijacima u poljskoj uzeo i najvise maha. Tu su u igri mnogi klubovi, Wisla, Cracovia, GKS Katowice, Ruch Chorzow, Slask Wroclaw, Sosnowiewc, Gliwice, Odra Opole, Walbrzych, Lubin... da ne nabrajam dalje i svaki medjusobni susret klubova s tog podrucja prestavlja derbi za sebe...

Video 1


Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7



Post je objavljen 07.02.2006. u 11:06 sati.