Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nz

Marketing

Od glečara preko gradića Wanaka do Queenstown-a

Put od glečara do Queenstown-a je prekrasan, puno vodopada, rijeka, jezera i prekrasan pogled na šume, planinske vrhove i travnate visoravni. Put je bio dug nekoliko stotina kilometara i cijelim putem smo vidjeli samo par malih naselja. Stoga ako budete putovali ovda nipošto ne zaboravite da do vrha natočite rezervar u svom autu ili kombiju, jer benzinske crpke su ovdje rijetkost. Razmak između dvije benzinske crpke je 100 i više kilometara, te ako fulite jednu, sljedeča je za nekih još 100tinjak km. Naravno cijene benzina ovdje su skuplje. Normalno na New Zealandu litra benzina je 1.18NZ$ (jedan dolat i osamnaest centi, 1NZ$=4kune), a litra dizela je oko 80Nzcenti (oko 3kune). Naš kombi toyota troši benzin, ali on je na ovom predjelu New Zealanda nekih 20% skuplji nego u večim gradovima. Naravno razlog za to je ne toliko izoliranost ovog područija, več ne naseljenost. Rijetka su manja naselja, tako da vas ponekad uhvati mali strah, jer nigdje nema nikoga. Još jedna zanimljivos na cesti je ONE WAY BRIDGES. To su mostovi samo s jednim trakom, te morate dobro paziti na znak tko ima prednost, a tko ne, te porate dobro pogledati ide li več netko po mostu. Neki one way bridge su doliko dugi da na njima postoje i dva proširenja za mimoilaženje automobila. Čak sam naletio na jedan one way bridges preko kojeg osim cestovnog, se odvijao i željeznički promet. Samo sam razmišljao, a što ako mi u susret počne dolaziti vlak. Tko onda ima prednost, vjerojatno onaj tko je jači. Svaki put sam se nasmijao kad sam naletio na one way most. Ceste na New Zealandu su odlične i onda naletite na one way bridges. Napominjem da kiwi vožaći su jako susretljivi, te ako su krenuli prelaziti most, a nisu to smjeli, odmah če se stati, i voziti u rikverc da vam prepuste prednost, ili če vam uvijek dati prednost pri prelasku. Jako pohvalno!
Grad Wanaka je prekrasni mali turistički grad na obali jezera. Jako, jako lijep turistički grad. Nedaleko od njega odmorili smo se u magic centru, gdje smo isprobali razne trikove. Između Wanake i Queenstown-a je velika planina, te glavna cesta vodi oko nje, ali postoji cesta koja je znatno krača i vodi direktno između ova dva grada preko planine. Odlučujemo se za nju. Obično tom cestom vože jaki 4WD đipovi i terenci, ali i mi s svojom toyotom. Dvije kiwi gospođe (drugo ime za novozelanđane je kiwi) su nas pretekle u terencu i zatrubile nam, kao što vi tu radite s kombijem. Na to sam ubacio u nižu brzinu i dao gas, te sam ih do vrha planinskog prijevoja stigao i prestigao. Cesta je bila uska, jako strma i uzbrdo. Čim sam ih prestigao odmah sam im svirnuo, kao što su oni nama prije nekih 10tak minuta uradile. Na vrhu planinskog prijelaza smo stali na vidikovcu i odmorili se nekih po ure. Dok su gospođe s terencem prolazile pored nas vidio sam im strah u očima. Vjerojatno su mislile da samo ludi, ali nismo.
Tek tu smo vidjeli ploču na kojoj piše da je ovo najviša cesta New Zealanda koja direktno vodi od mora. Pogled je prekrasan, na jezera i grad Queenstown u daljini.

putem od glečara do Queenstowna nalazi se mnoštvo prekrasnih vodopada
putem od glečara do Queenstowna nalazi se mnoštvo prekrasnih vodopada

magic centar blizu gradića Wanaka
magic centar blizu gradića Wanaka

ploča koja govori da smo s našim kombijem toyotom town ice iz 1982 godine uspjelu se popeti na najvišu točku cesta New Zealanda
ploča koja govori da smo s našim kombijem toyotom town ice iz 1982 godine uspjelu se popeti na najvišu točku cesta New Zealanda

Pogled s najviše cestovne točke New Zealanda prema Queenstown-u
Pogled s najviše cestovne točke New Zealanda prema Queenstown-u

Post je objavljen 06.02.2006. u 16:32 sati.