Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Hibiskus (lat. Hibiscus)


U nekim krajevima još ga zovu i kineska sljezolika, vjerojatno zbog trubastih cvjetova koji se javljaju od sredine proljeća pa sve do kasne jeseni, a mogu biti bijeli, žuti, narančasti, ružičasti ili crveni. Cvjetovi ne traju dugo no bude ih mnogo pa stalno cvjetaju novi, a u kontrastu s tamnozelenim listovima zaista privlače pažnju. Biljku treba staviti na svjetlo mjesto no bez direktog jakog sunca, što bi značilo na istočni ili sjeverni prozor. Pazite da hibiskus nije na propuhu jer otpasti će mu pupoljci.
U doba dok cvjeta potrebno mu je dosta vode tako da ćete ga po ljeti trebati zalijevati i svaki drugi dan, ali nemojte dozvoliti da voda ostane u podlošku jer će korijen početi gnjiliti. Višak vode odlijte 15 minuta nakon zaljevanja. Voli vlagu pa će mu goditi svakodnevno prskanje mlakom vodom. Tokom zime biti će dovoljno zaliti ga nakon 5-6 dana i nije ga potrebno prskati.
Od proljeća do jeseni jednom tjedno ga prihranite ako je biljka starija i gušća, a ako je mlada nakon dva tjedna dodajte vodi tekuće gnojivo za cvatuće bilje.
Hibiskus tokom godine zna i udvostručiti svoj obujam pa ga morate svako proljeće presaditi. Nemojte ga odmah presaditi u prevelik lonac, već svake godine u samo broj veći, jer sputanost korijenja mu potiče cvatnju. Kako bi bio gust s mnogo mladih izdanaka potrebno ga je prije presađivanja, u rano proljeće obrezati. Preporuča se odrezati pola duljine izboja koje je potjerao u protekloj godini tako će ostati gust i lijepog grmolikog oblika.
Razmnožava se posve jednostavno reznicama koje ste dobili obrezivanjem. Neka ne budu duže od 10 centimetara i neka imaju po dva para listića s rastućim vrhom. Zataknite ih u zemlju i držite na toplom i svijetlom mjestu. Reznice zakorijenjene u proljeće cvasti će krajem ljeta.

Post je objavljen 30.01.2006. u 19:18 sati.