Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Gardenija (lat. Gardenia jasminoides)


To je prekrasna biljka bijelih cvjetova čiji miris podsjeća na jasmin. Bila je veoma čest ukras u zapućku muških odijela i u kosi raskošnih dama...
Nije baš lagana za uzgoj,jer traži visoku vlažnost zraka što nije lako postići u stanu, no ipak bar za neko vrijemo može popraviti raspoloženje, a možda je uspijete bez pomoći staklenika održati i duže od jedne sezone cvatnje.
U ljetnim mjesecima potrebno ju je zalijevati svaki drugi dan i prskati lišće pazeći da se ne poprskaju cvjetovi jer će pocrniti. Tokom zime zalijte je jednom tjedno i to mlakom vodom. Bilo bi idealno kad bi to bila kišnica, ali...
U doba cvatnje svaka dva tjedna prihranite je vodom kojoj ste dodali pola od propisane količine tekućeg gnojiva za cvatuće biljke.
Držite je na svijetlom mjestu pazeći da je ne sprži direktno podnevno sunce.
U rano proljeće, ako ste je uspjeli do tada održati, obrežite mlade izboje kako bi imala lijep grmolik oblik, a reznice možete kotistiti za razmnožavanje. Zabodite ih u zemlju i pokrijte prozirnom plastičnom folijom kako bi im bilo toplo. Temperatura neka bude bar 18 stupnjeva i zemlju stalno održavajte vlažnom (ne mokrom, znači stavite vodu u podložak 5-6 dana i nakon 15 minuta odlijte višak). Foliju obavezno svaki dan otkrijte na desetak minuta kako bi spriječili gnjiljenje. Otprilike za 3 tjedna gardenija će se dobro zakorijeniti i tada možete u potpunosti maknuti foliju.
Mlađe biljke puno obilnije cvatu pa ako već imate sreće da vam uspjevaju obavezno svake godine reznicama zakorijenite novu biljku.

Post je objavljen 28.01.2006. u 19:13 sati.