Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Kroton (lat. Codiaeum variegatum)


Ovo je uvjerljivo najšarenija sobna biljka. Listovi su šareni, sa obojenim lisnim žilama ili imaju mrlje, točke ili neke nedefinirane šare, a boje koje možemo naći na listovima su od tamno zelene do žute, narančaste, bakreno crvene...Uz to i listovi mogu imati razne oblike. Mogu biti uski, duguljasti, obli, nazubljeni, duboko zarezani, kopljasti, zaista veoma veliki spektar boja i oblika. Kako bi se to šarenilo održalo, biljku morate staviti na jako svijetlo mjesto. Može biti i na izravnom suncu, ali onda pripazite da je baš tada ne prskate, jer će ostati ružne smeđe mrlje.
Voli vlagu tako da morate redovito zalijevati, ali ne smijete dozvoliti da voda ostane stalno u podlošku. Uvijek izlijte višak vode koji biljka nije popila petnaestak minuta poslije zalijevanja. Ljeti zalijte otprilike svaki treći dan dok zimi svakih 5-6 dan.
Od sredine proljeća po do kraja ljeta prihranite je svaka dva tjedna.
Ako je biljka jako izrasla ili je stabljika ostala bez dolnjih listova možete je sredinom proljeća odrezati i ona će tada potjerati nove mlade izboje.
Za razmnožavanje koristite vršne izboje duge bar desetak centimetara i s dva para listova. Odrežite tik ispod dolnjih listova ukoso, odstranite dolnji par listova listove i zabodite u zemlju i držite na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu.
Kroton ne voli hladnoću i velike razlike u temperaturi zato ga u krajevima gdje su zime jako hladne držite u prostoriji gdje nisu velike razlike u temperaturi i pazite da temperatura ne padne ispod 12 stupnjeva. Inače može dugo poživjeti ako mu ne bude prehladno.

Post je objavljen 25.01.2006. u 19:01 sati.