Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Fikus (Lat. Ficus elastica)



Rod fikus ima puno vrsta, a vjerojatno najpoznatija biljka iz tog roda je smokva. No i kućni fikus veoma je poznat i nalazi se u mnogim prostorima. Najčešće srećemo vrstu "elastica" , a od njenih varieteta "robusta" (to je onaj koji ima posve zelene kožaste listove) i "trikolor" sa šarenim listovima. Zanimliva je i vrsta "lyrata" čiji listovi su zeleni sa izražajnim žutim lisnim žilama i podsjećaju na violinu.
Fikus prilično brzo raste tako da mu se mora osigurati dovoljno prostora. Zanimljivo je vidjeti kako mlade listove izbacuje iz crvenkastog "škartoca".
Najbolji uvjeti za uzgoj su: puno svjetla i umjerena toplina. Ako će biti na mjestu s malo svjetla sporije će rasti.
Zaljevajte ga zimi tek jednom tjedno, a ljeti dva puta kroz tjedan. Nemojte dozvoliti da mu voda ostane u podlošku, nakon petnaestak minuta izlijte višak vode. Pogotovo dok je još biljka mlada, mogao bi propasti jako brzo.
Prihranite ga u ljetnom periodu dva puta mjesečno.
Presađujte dok su biljke mlađe, a kasnije kad su u velikim loncima, nježno skinite gornji sloj zemlje i stavite novi.
Poželjno je uz biljku zataknuti štap uz koji ćete ga zavezati kako bi imao potporanj dok je stabljika još mlada.
Obrezujte vrhove ako mu želite ograničiti rast. Vršne reznice možete koristiti za razmnožavanje. Jednostavno ih stavite u zemlju i pustite da potjeraju korijenčiće ili pak u vodu , a kasnije u zemlju. Može se još razmnožiti i reznicama lisnog pupa, a to su djelovi stabiljke dugački oko desetak centimetara na kojima je jedan list. Tu pripazite da stabiljku pravilno zabodete u zemlju. Onaj dio koji je bliži zemlji ide u zemlju.

Tokom starenja, doljnji listovi najčešće otpadaju. Ako se to desi mladoj biljci znači da je previše zalijevate. Ako uz to što listovi otpadaju imaju i smeđe fleke, znači da je prehladno.

Post je objavljen 21.01.2006. u 19:26 sati.