Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Asparagus



Image Hosted by ImageShack.us
Meni asparagus uvijek budi sjećanje na bakinu kuću. Kod nje, u hodniku, sa strane pokraj ulaznih vrata bila su postavljena dva stalka koja su mi se činila tako visoka i velika...Na svakom od nih bila je velika glinena vaza i u njoj asparagus. Grane posute sitnim igličastim listićima spuštale su se skoro do poda. Bila je jako ponosna na njih.

Nije težak za uzgoj u prostoru gdje je vlažan zrak. U centralnom baš i ne uživa previše, ali mu želju za vlagom možete nadomjestiti redovnitim prskanjem i stavljanjem kamenčića u podložak. Ljeti ga zaljevajte otprilike svaki treći dan, dok zimi, ako vam temperatura u prostoriji gdje ga držite nisu baš visoke tek jednom tjedno.

Stavite ga na polusjenovito ili svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce. u viseću košaru ili na neki stalak. Tokom ljeta slobodno ga držite vani.

Prihranite ga jednom mjesečno vodom u koju ste dodali gnojivo za lisnato (zeleno) sobno bilje.

Presadite ga tek kad mu korijenčići počnu izvirivati iz vaze. On ustvari ima male bijele gomoljiće i kako raste biljka tako se i oni razvijaju i debljaju. Vole biti skučeni, tako da ga nikada nemojte presaditi u preveliku vazu.

Razmnožiti se može dijeljenjem korijenja ili sjemenom. Sjeme su one kuglice koje se pojave na izbojima nakon sitnih bijelih cvjetova. Morate sačekati dok pocrvene i onako malo se smežuraju, jer samo iz takvih će proklijati nova mladica i to nakon dobrih 3-4 mjeseca. Nemam pojma zašto im toliko vremena treba da proklijaju, ali tako je.

U prodaji se najčešće nalazi Asparagus plumosus (to je onaj sa sitnim nježnim, mekanim listićima, nježnim kao paperje) i Asparagus sprengeri kojeg češće nalazimo i puno je lakši za uzgoj. Obje vrste dekoracija su u raznim buketima.


Post je objavljen 17.01.2006. u 19:40 sati.