Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Azaleja



Lijep grmić, kožnatih listova s mnogo crvenkastih cvijetova i pupoljaka šepuri se na prozorskoj dasci.
To je azaleja.
Biljka koja cvijeta kroz cijelu zimu pa sve do sredine proljeća i djeluje ponosno kao da se pravi važna . Pa ima i zašto, jer doista je lijepa kad je u uvjetima koji joj odgovaraju. To znači da treba biti na svijetlom mjestu, ali ne na izravnom suncu, zatim ne smije joj biti baš pretoplo. Više voli hladnije prostore, a ako je smjestite u prostor gdje je vruće i ako je još i suh zrak iz prkosa će odbaciti sve lišće i pupove. Veoma je tvrdoglava i zahtjevna tako da sumnjam kako ćete je uspijeti nagovoriti da stanuje u prostoru sa centralnim grijanjem.
Nasuprot tome voli vlagu i svakodnevno prskanje lišća. Bila bi presretna kad bi to bila kišnica, voda bez vapnenca kako joj se ne bi oštetile nježne dlačice na lišću. Zaljevati je treba bar dva puta tjedno, a bilo bi najbolje da popipate zemlju kako bi bili sigurni da je dovoljno vlažna. Dobro je stavite kamenčiće u podložak kako bi na taj način osigurali dovoljno vlage.
U vrijeme cvatnje svaka dva tjedna prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.
Redovito joj skidajte uvele cvijetove da što više produžite vrijeme cvatnje.
U kasno proljeće kad u potpunosti prestane cvasti azaleja će se zaželjeti malo promjene. Potrebno ju je iznjeti iz kuće, jer teško da će u ljeti biti baš zadovoljna u zatvorenom prostoru. Najvjerojatnije će odbaciti svo lišće i teško da će se oporaviti. Ona bi bila najsretnija kada biste je zajedno s vazom ukopali u zemlju negdje u sjenovitom dijelu vrta, gdje nema jakog podnevnog sunca. Ako nemate vrt, barem je stavite na balkon. Ako je ljeto toplo, bez kiše, bit će je potrebno obavezno zalijevati svaki drugi dan.
Negdje u rujnu zaželjet će se vratiti u sigurnost doma.Tada je iskopajte iz zemlje, presadite u novu zemlju, a ako je potrebno presadite je i u jedan broj veću vazu (samo ako joj korjenčići vire iz vaze, jer ona polako raste i ne voli preveliku vazu). Odstranite uvele listove i odrežite grančice koje strše. Odrežite ih ukoso odmah do cvjetnog pupa ili izdanka.
Kad završite sa potpunim kozmetičkim tretmanom svoje drage azaleje ponovo je postavite na počasno mjesto na jednom od prozora.

Post je objavljen 03.01.2006. u 19:04 sati.