Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brenky

Marketing

ODLAZAK BOŽIĆA

Eto,prošao je još jedan Božić,u miru veselju i obilju hrane.Sada se valja još pripremiti za doček Nove godine,Nove 2006 i onda smo za godinu stariji,a bome i malo teži na kilaži.Slušala sam na radiju kako su uporno ponavljali kako ćemo za ove blagdane dobiti po tri kilograma tjelesne težine.
Stvarno se grozim toga i nadam se da ja ne spadam u tu grupu ljudi..???Ništa se ne radi samo se jede,a kalorije se nemaju gdje potrošiti ta blagdani su tko je vidio raditi za blagdane.Uh.jedva čekam da sve to prođe i da se vratim u normalu i da nebude toliko kolača i hrane na stolu.Svatko od ukućana prođe pored stola i svako toliko čopne nešto da prezalogaji,ali stvarno bez potrebe,već iz dosade i navike.Valjalo bi prošetati ali vrijeme je tako ljigavo da mi se neda ni izaći iz kuće u dvorište,a kamoli šetati.Nadala sam se da će možda pasti i prve pahulje no to ću morati još pričekati.Baš bi bilo lijepo da sve zabijeli i da padaju guste pahulje,možda ipak padnu na staru godinu.




ČESTITANJE BOŽIĆA




Božićno čestitanje najprije se događalo u kući među članovima obitelji. Zatim je obuhvatilo rođake i prijatelje, a na kraju sve mještane. Čestitanje Božića od kuće do kuće, tzv. koledanje, obavljalo se uz pjevanje božičnih pjesama, a čestitari, zvani betlehemari ili pastiri, bi primali darove.
Vjernost kršćanskoj poruci Božića iskazuje se izrazima božićnog čestitanja: Faljen Isus! Čestit vam bio Bog i Božić i sveto slavno porođenje! uz odgovor:i vaša duša kod boga bila ili:čestit božić i porođenje isusovo!uz odgovor:čestita ti vira i duša!

Koledanje tj. čestitarski ophododgovor: I vaša duša kod Boga bila! Ili: Čestit božić i porođenje Isusovo! uz odgovor: Čestita ti vira i duša! Lijepa je čestitka: Na dobro ti došlo porođenje Gospodinovo! s odgovorom: I tebi, brate, i svim tvojim u kući! Naravno, svetkovanje blagdana uključuje božićni odlazak u crkvu na mise, ali i znakove izmirenja između zavađenih unutar roda ili među sujedima.
Čestitanje Božića želi povećati radost slavljenja božićnog blagdana. Vjernost običajima može umnožiti tu radost, ali vjernički narod ne zaboravlja da je Isus Krist Svijeta Razveselitelj. Tu radost, osim općeprihvaćene pjesme u zbiru hrvatskih božićnih popijevki Radujte se narodi, izrazito naglašava pjesma iz okolice Šibenika, i to osobitu u pripjevu koji Isusa naziva "radošću, dikom i sladošću":

Veselmo se ov čas, braćo premila,
jer je Diva noćas Sina rodila.
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
naša slodost, Spasitelju naš!
Svitlost u jedan čas bi svita svemu
kad Marija rodi u Betlemu,
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
Naša slodost, Spasitelju naš!
Pastiri, sad vi stada pustite,
ditiću malom svi skupno hodite,
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
naša slodost, Spasitelju naš.

autor hrt


Post je objavljen 26.12.2005. u 21:35 sati.