Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Neću ne ću

Trust mozgova se sastao i odlučio. Ne ćeš više pisat „neću“ već „ne ću“. Radi se o dosljednom primjenjivanju pravila da se ne uz glagol piše odvojeno. No da li je to opravdano? Da li zbog nekih krutih pravila sada država mora financirati tiskanje hrpetine novih knjiga zbog tih jezičnih perverzija?

To je po meni čisto pitanje kompleksa pojedinih jezikoslovaca, a ne pitanje ispravnosti jezika, jer jezik je živ. On se mijenja i nikad nije bio i neće biti u apsolutnom skladu s pravopisom. Uvijek će biti iznimaka.

Ljudi već ionako imaju puno problema s č i ć, ije i je. Novo pravilo „ne ću“ samo će još više unosit konfuzije i neće donijeti ništa dobrog.

Tko će profitirat? Pa upravo ti jezikoslovci koji su odlučili sastavit nova pravila, jer svi oni izdali su hrpetine knjiga koje će morat ići u nova izdanja s ispravljenim pravopisom. Boli njih kurac za jezik. Umjesto da novac za obrazovanje ide na informatizaciju škola, ići će na tiskanje milijuna knjiga jer djeca ne mogu učiti iz knjiga koje nisu pisana službenom verzijom hrvatskog jezika.

Post je objavljen 18.12.2005. u 18:17 sati.