Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalliberation

Marketing

Vijesti-www.animalliberation.hr



ISKORIŠTAVANJE ŽIVOTINJA U IME "UMJETNOSTI"
04.12.2005.

Udruga Oslobođenje životinja javno poziva gosp. Sinišu Labrovića da prestane sa praksom iskorištavanja životinja u svojim perfomancima. Naime poznato je da taj gospodin nedavno na manifestaciji Operacija grad koristio sedam ovaca kako bi ismijavao reality show. Tada je udruga reagirala te osudila takav način "umjetnosti" te se uspijelo udomiti ovce. Isto tako je sada koristio inkubator u kojem se nalazilo stotinjak jaja koja su se 20 dana nalazila u inkubatoru na brizi osoblja u Galeriji PM. No, ipak je ustanovljeno da se pilići neće roditi jer inkubator je neispravan. Inkubator iz kućne radinosti nabavio je Siniša Labrović za svoju izložbu 'Jaja', želeći ukazati na 'duhovito ophođenje sa silama prirode, životom i evolucijom'. Stoga javnim apelom pozivamo dotičnog gospodina da se napokon počne baviti umjetnošću te da životinje ostavi na miru, ukoliko ne zna što je umjetnost neka promijeni profesiju te postane humaniji.





CIRKUS GÄRTNER ILEGALNO DRŽI ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJE!
03.12.2005.

Uprava za zaštitu prirode Đakovo 17. 07. 2004. obavila je inspekciju u cirkusu Gärtner. Utvrđeno je kako gore imenovani cirkus, kao pravna osoba u vlasništvu Franje Gärtnera, posjeduje 37 životinja 10 divljih strogo zaštićenih vrsta! To su: ara papagaj (Ara ararauna), 2 kom., azijski slon (Elephas maximus), 2 kom., noj (Struthio camelus), 3 kom., makaki majmun (Macaca mulatta), 1 kom., ljama (Lama guanicoe), 6 kom., indijski piton (Pytono molorus), 5 kom., nilski krokodil (Crocodylus niloticus), 2 kom., aligator (Alligator ssp.), 1 kom., čančara (Testudo hermanni), 5 kom. afrička ostrugasta kornjača (Geochelone sulcata), 10 kom. Prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), utvrđeno da stranka za gore navedene životinje (izuzev afričkih kornjača i čančara) posjeduje samo izvozna dopuštenja, izdane od strane nadležnog tijela Republike Bugarske u svrhu exporta. Nadzorom je utvrđeno kako cirkus posjeduje i dvije zaštićene svojte kornjača, za koje ne posjeduje nikakvu potrebitu dokumentaciju. Jedna je determinirana kao čančara (Testudo hermanni), a druga kao afrička ostrugasta kornjača (Geochelone sulcata). Obje se nalaze na CITES dodatku II. Kako su prekršajni sudovi prema tada važećem Zakonu o zaštiti prirode bili nenadležni za vođenje postupaka procesuiranih zbog kršenja pozitivnih odredbi spomenutog Zakona, ova Inspekcija nije bila u mogućnosti podnijeti prekršajnu prijavu za gore opisane prekršaje. Prenosimo sa www.zivot.hr

Više:
Fotografije snimljene u cirkusu Gärtner, 03.12.2005





POKOPAJTE BUNDE - PUSTITE ŽIVOTINJE DA ŽIVE!
01.12.2005.

Udruga Oslobođenje životinja organizirat će perfomance pod nazivom "POKOPAJTE BUNDE - PUSTITE ŽIVOTINJE DA ŽIVE" u subotu, 10.12.2005. s početkom u 13 sati. Okupljanje je predviđeno kod Glazbenog paviljona u parku Zrinjevac (Zagreb). Ovim performansom želimo skrenuti pozornost javnosti na mučenje, patnju i bol kojima su izložene životinje u krznenoj i modnoj industriji te pozvati građane da odbace svoje krznene kapute i na bojkot onih dućana koji prodaju krzno, kako bi na taj način izrazili svoje suosjećanje prema životinjama. Isto tako, zahtijevamo od nadležnih državnih institucija da donesu zabranu farmskog uzgoja životinja radi krzna po uzoru na mnoge europske zemlje poput Švedske, Nizozemske, Engleske, Italije i Austrije. Smatramo da je krajnje vrijeme za promjenu postojećeg Zakona radi adekvatne zaštite dobrobiti i prava životinja. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.
Za više informacija:





CIRKUS NIJE ZABAVA ZA ŽIVOTINJE
01.12.2005.
Odluku o zabrani nastupa cirkusa sa životinjskim točkama, donijele su i bjelovarske gradske vlasti, kojima smo stoga uputili zahvalu. Bjelovar je petnaesti grad u Hrvatskoj koji je na taj način zaštitio životinje od nepotrebnog mučenja i patnje u svrhu zabave. Činjenica je da je cirkus sa životinjama stvar prošlosti. U svijetu je sve veći broj raznih alternativnih oblika zabave koji ne koriste životinje u svojim programima, što su građani mogli vidjeti i na nedavno održanom Festivalu novog cirkusa u Zagrebu. Međutim, kako to obično biva, ne dijele svi isto mišljenje; to su dokazali čelnici grada Osijeka koji će ugostiti cirkus Gärtner, jednog od najozloglašenijih cirkusa u svijetu, poznatog po mučenju životinja za što je već bio kažnjen i u Hrvatskoj. Štoviše, u cirkusu Gärtner uopće ne skrivaju svoju agresivnost i brutalnost prema životinjama, a ni prema ljudima, posebno kada je riječ o napadima na prosvjednike. Ovaj cirkus zasigurno je ostao u sjećanju velikom dijelu hrvatske javnosti i zbog afere oko brijunskih slonova 2000.godine, odnosno, mučenja i maltretiranja slonova Sonyja i Lanke. Lista incidenata vezanih uz cirkus Gärtner je poduža, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Stoga je neprihvatljiva odluka osječkih gradskih vlasti, da u trenutku kada velik dio hrvatskih gradova odlučuje o uvođenju zabrane cirkusa sa životinjama, grad Osijek najavljuje 10-dnevno gostovanje takvog cirkusa, usprkos protivljenju udruga za zaštitu životinja. Pozivamo predstavnike osječkih vlasti da uzmu u obzir mišljenja i zahtjeve udruga te ukoliko žele pridonijeti razvoju regije, učine civlizacijski iskorak slijedeći primjer onih gradova koji su donijeli zabranu. Krajnje je vrijeme da mnogi preispitaju svoja tradicionalna vjerovanja o ulozi cirkusa i prihvate činjenicu da ovaj oblik nehumane "zabave" predstavlja mučnu torturu za životinje.





GÄRTNER U OSIJEKU!
01.12.2005.
Usprkos protivljenjima udruga za zaštitu životinja cirkus Gärtner ipak dolazi u Osijek, grad koji je odlučio ne slijediti primjere četrnaest hrvatskih gradova i zabraniti gostovanje cirkusa sa životinjskim točkama. Od 2. do 11. prosinca tako će na lijevoj obali Drave sa svojom karavanom utaboriti cirkus Gärtner koji je zbog loših uvjeta držanja životinja bio nepoželjan u Austriji i Njemačkoj i prije zakonske zabrane nastupa svih cirkusa koji uključuju točke s divljim životinjama. Gärtner stariji bio je poznat kao najžešći i najbrutalniji trener slonova u Europi, koji je tvrdio da "slonu treba iskopati desno oko, jer tako ga možeš lakše udariti s te strane". Isti taj Gärtner bio je upleten u aferu brijunskih slonova 2000. godine. Tada je Anton Gärtner, koji se predstavio kao autoprijevoznik-trgovac slonovima, mučio i maltretirao slonove Sonyja i Lanku, koje je "kupio" od nacionalnog parka Brijuni te je odbio postupiti po zakonu usprkos naređenju veterinarske inspekcije. opširnije





GRAD KLANJEC ZABRANIO CIRKUSE SA ŽIVOTINJAMA
30.11.2005.

Dosada je odluku o zabrani cirkusa sa životinjskim točkama donijelo 14 gradova, a posljednji im se pridružio grad Klanjec usvajanjem spomenute odluke 22.11.2005. Udruga je uputila zahvalu, istaknuvši kako se nadamo da će odluku o zabrani cirkusa sa životinjama u skorije vrijeme donijeti i grad Zagreb. U tu svrhu, udruga Oslobođenje životinja uputila je zamolbu na više od 500 adresa istaknutih javnih osoba (sveučilišne profesore, akademike, književnike, znanstvenike i dr.), kojom ih pozivamo da podupru naš zahtjev za zabranom cirkusa sa životinjskim točkama u Zagrebu. Nadamo se da će njihovom potporom, naša inicijativa dobiti veći značaj i utjecati na odluku zagrebačkih gradskih vlasti za zabranom cirkusa sa životinjama. Time bi naš grad učinio civilizacijski iskorak i približio se mnogim europskim gradovima koji na taj način štite prava životinja.





SPRIJEČIMO PATNJU ŽIVOTINJA KUPNJOM ETIČKIH PROIZVODA
28.11.2005.

Udruga Oslobođenje životinja poziva građane da razmisle o savjesnoj kupnji, o etičkim proizvodima koji se nude na tržištu i onim drugima koji izazivaju bol, patnju i smrt životinja. Vrijeme je da se Hrvatska približi svjetskom i europskom trendu borbe protiv kozmetičkih pokusa na životinjama. Sve je više tvrtki u svijetu koje nehumano ispitivanje na životinjama zamjenjuju alternativnim pouzdanijim metodama, a velik dio tih tvrtki svjetskog su ugleda. Tisuće znanstvenih procedura za testiranje lijekova i ostalih materijala nemaju nikakve veze s medicinskim ili veterinarskim proizvodima. Većina inovacija u području medicine usmjerene su jedino prema komercijalnom interesu, a ne prema stvarnim terapeutskim potrebama. Životinje diljem svijeta, izložene su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka. Psi, mačke, zečevi, zamorci, štakori, majmuni i ostale manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda; truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje... Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Vivisekcija ne može biti opravdana ni etički ni znanstveno. Ona je potpuno bespotrebna i neosnovana, jer 500,000 životinja svakodnevno pati i umire diljem svijeta u pokusima koji ne donose korist ljudima. Udruga smatra da je najvažniji i najuspješniji utjecaj potrošača na proizvođače bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda i biranjem etičkih proizvoda. Stoga je najvažnije da ljudska svijest iz dana u dan ima sve više senzibiliteta po pitanju prava životinja. Više informacija, kao i detaljan popis svih svjetskih i hrvatskih firmi koje (ne)testiraju proizvode na životinjama možete naći na u rubrici "VIVISEKCIJA".





McCARTNEY NEĆE U KINU ZBOG PASA I MAČAKA
28.11.2005.

Paul McCartney, užasnut ubijanjem pasa i mačaka u Kini zbog njihova krzna, ne bi ni na trenutak mogao zamisliti nastup u toj zemlji. Njegova supruga Heather pozvala je na bojkot kineskih proizvoda. "To je barbarski, užasno, primitivno... Ne mogu zamisliti da nastupim ondje, kao što ne bih mogao ići u zemlju koja podržava aparthejd", kazao je bivši član Beatlesa na rubu suza, nakon što je pregledao videozapis snimljen u tajnosti u Kantonu. Dokument britanske skupine za zaštitu prava životinja PETA pokazuje mačke i pse bacane s krova autobusa na betonsko tlo. U drugim prizorima vide se mačke zatvorene u vreće prije nego ih urone u kipuću vodu ili, pak, nasmijane ljude dok štapovima na smrt premlaćuju mačke i pse. Paul McCartney već je dugo angažiran u zaštiti životinja. Njegova supruga Heather, također sudionica intervjua, pozvala je na bojkot kineskih proizvoda. (Hina)








Post je objavljen 04.12.2005. u 15:37 sati.