Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Napušteni branitelj Damir Ljutišeski živi u napuštenoj kožari i pere se u ledenoj Čikoli

RODITELJI Bl UMRLI OD TUGE KAD Bl SAZNALI DA SAM BESKUĆNIK

DRNIŠ - Damir Ljutišeski (33), bivši pripadnik 4. gardijske brigade HV-a, iz sela Kljaci, nakon prisilne deložacije iz kuće povratnika srpske nacionalnosti tri godine živi u napuštenom i devastiranom objektu nekadašnje kožare u Drnišu.

Beskućnik Ljutišeski u napuštenoj kožari živi bez rasvjete, kuha i grije se pomoću štednjaka na drva, a higijenske potrebe obavlja na obali rijeke Čikole.
- Tri godine preživljavam u ovakvim uvjetima, naočigled svih stanovnika Drniša i njegove okolice, koji me svakodnevno vide na obali kad se umivam ili perem rublje, rekao je Ljutišeski dok se u rano zimsko jutro, na temperaturi nižoj od nula, umivao ledenom vodom iz Čikole. - Dvadeset godina živim bez roditelja. Otac je slijep, a majka mi je oduzeta i oboje već 20 godina žive u staračkom domu u Šibeniku. Naša obiteljska kuća u Kljacima srušena je topničkim projektilima u ratu, tijekom bitke za Čavoglave.

Nakon Oluje uredno sam podnio dokumentaciju za njenu obnovu. Dobio sam jad od treće kategorije i nakon proslijeđene žalbe više me nitko nije obavijestio o njezinu ishodu. U međuvremenu sam se privremeno uselio u kuću jednoga građanina Drmša srpske nacionalnosti. Nakon njegova povratka doživio sam deložaciju, uz tada nepotrebnu asistenciju cijelog kordona policije. Otad tri godine živim u smrdljivoj kožari s 400 kuna socijalne pomoći i stalno lažem roditeljima, koji su na samrti, da sam stambeno zbrinut jer bi odmah svisnuli od tuge da me vide gdje i kako živim, i za koga sam se borio, ispričao je Ljutišeski.

- Damira godinama poznajemo kao pristojnog i tihog čovjeka koji brine o roditeljima. Sve do danas nismo imali saznanja o tome kako u Dmišu preživljava i očito je da je to skrivao i od nas i roditelja, rekla je LjiIjana Nižić, socijalna radnica u Cvjetnom domu.


Željko Huljev - Jutarnji list 3.12.2005.


Post je objavljen 03.12.2005. u 14:50 sati.