Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/racingclubsiget

Marketing

Klipovi i klipnjača

A danas vam pišemo o Klipovima i klipnjači

Izgorjela smjesa benzina i zraka pri širenju potiskuje klipove prema dolje i na taj način daje pogonsku snagu motora. U automobilima kakvi se danas proizvode, pri najvišem broju okreta motora klip svake sekunde oko sto puta putuje gore-dolje po cilindru. Razumljivo je da se pri tome naglo mijenjaju opterećenja; zato klipovi moraju biti vrlo čvrsti, ali laki. Stoga su u suvremenim automobilskim motorima klipovi izrađeni od aluminijskih slitina.
-Zbog temperatura prilikom izgaranja goriva se klipovi od lakog lijeva šire, a isto tako i cilindri od sivog lijeva.-Prostor između klipa i provrta cilindra brtve klipni prsteni. Obično su dovoljna dva klipna prstena koji sprečavaju prodiranje plinova u kućište koljenastog vratila. Uljni prsten otire suvišno ulje s cilindara i vraća ga u korito motora.
-Pravocrtno gibanje klipa se pomoću klipnjače i koljenastog vratila pretvara u okretanje. Klipnjače su obično kovane. Gornji kraj klipnjače (glava klipnjače) je klipnim svornjakom gibljivo spojen s klipom. Da bi bili što lakši klipni svornjaci su šuplji. Opružni prsteni koje zovemo osiguračima klipnog svornjaka sprečavaju izvlačenje klipnog svornjaka iz klipa. Donji kraj klipnjače (noga klipnjače ili velika pesnica) spojen je s koljenastim vratilom i dok klipnjača prati gibanje klipa gore-dolje, okreće se na ležaju klipnjače. U velikoj pesnici je ležaj klipnjače.
Klipni svornjakKlipni svornjak je obično gibljivo uležajen i u glavi klipnjače i u klipu. Opružni prsteni osiguravaju svornjak da ne iziđe iz klipa i ne ošteti stjenku cilindra.
Klipni prsteni
Elastični prsteni koji leže u žljebovima na klipu, moraju spriječiti izlaženje plinova iz prostora iznad klipa u kućište koljenastog vratila. Pritisak plinova potisne gornji kompresijski klipni prsten u žlijebu prema dolje i iz dna žlijeba prema van, prema stjenci cilindra. Plinovi koje prođu pored prvog klipnog prstena zadržava drugi (ponekad i treći) kompresijski prsten. Uljni prsten u kojem su prorezi, obriše suvišno ulje sa stjenke cilindra.
Klipnjača
Glava klipnjače (mala pesnica) obuima klipni svornjak koji je uležajen u klipu, a noga klipnjače (velika pesnica) se okreće na klipnjačinom ležaju koljenastog vratila.
Rastezanje klipa
Klipovi većinom imaju malo ovalan presjek. Tek zbog toplinskog rastezanja postaju okrugli. Kod nekih drugih vrsta prorezi u tijelu klipa izjednačavaju rastezanje. Vodoravni prorezi ograničavaju širenje topline od čela na tijelo klipa.








Post je objavljen 30.09.2005. u 22:29 sati.