Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poduzetnici

Marketing

3 - DOBI RAZVOJA I FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA


Svaku dob (etapu;fazu) poduzetništva u praktičnom svijetu kapitala formatira i prikladno financiranje, pa svaki poduzetnik mora biti svjestan stupnjeva razvoja svog poduzetništva kako bi se pravodobno okrenuo ka vjerojatni(ji)m izvorima financiranja u odnosu na rizik, (ne)unesene kolaterale i tome sl.

Dobi razvoja i financiranja poduzetništva su sljedeće:

1.Sjemenska: glavna kvaliteta ove dobi su odlična ideja, patent ili prigoda.
2.Početna: poduzetnički program i poslovni postupak se definiraju i počinju provoditi.
3.Prva dob: pokreće se proizvodnja proizvoda/usluge koji se pokazuju konkurentnim na tržištu, ciljna grupa kupaca je utvrdjena, pa je ova dob poduzetništva zapravo najomiljenija kod ulagača u poduzetništvo.
4.Druga dob: prodaja se razvija, marketing pojačava, a imovina poduzetništva (pr: trgovačkog društva) povećava. U toj etapi uobičajeno dolazi do problema s likvidnošću, ali sofisticiranim se menadžmentom takvi problemi nadrastaju, nerijetko i najmom usluga profesionalnih menadžera.
5.Treća dob (Mezzanine): poduzetništvo se razvija u svim segmentima, uspjeh postaje očit, te generira drugu generaciju prizvoda, marketing i distribuciju. U ovoj su dobi su nerijetko potrebne financijske premosnice (mostovni krediti, bridge financing) i daljnje financiranje za treću generaciju proizvoda/usluge.
6.Dokapitalizacija: u ovoj se dobi poduzeće dokapitalizira na način da se pretvara u dioničko društvo ili se prodaju udjeli, a ulagači u poduzetništvo ili tzv. rizični ulagači (venture capitalists) ostvaruju dobit u razlici vrijednosti.




Post je objavljen 06.09.2005. u 11:32 sati.