Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poduzetnici

Marketing

8 - TAJNE CJELOVITOG FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA


Ključne riječi:
NOVAC KAO SREDSTVO POTICANJA STVARANJA NOVIH VRIJEDNOSTI I ZAPOŠLJAVANJA


Obveznice, dionice, udjeli, prava,reotkupni (repo) ugovori, opcije, obveznice, prikladni rizični (poduzetnički) kapital i dr. pripadaju inovativnim i 'egotičnim' načinima financiranja poduzetništva u dobima ili okolnostima kada je klasično 'poslovno' kreditiranje (putem banaka) teško izvedivo ili preskupo

Radi implementacije najoptimalnijeg modela financiranja MSP kod nas, potrebno je učiti na iskustvima drugih zemalja, čak i onih na 'kraju svijeta', primjerice Malezije i Novog Zelanda, koje poduzetništvo predmnijevaju kao izvore stvaranja novih vrijednosti i poticanja zapošljavanja.

Potpora poduzetnicima u Maleziji…

Vlada u Maleziji, zemlji u kojoj su zalaganje i časnost preduvjeti za obavljanje poduzetništva, poduzela je sve mjere kao bi poduzetnicima proširila dostup kapitalu (financiranju), kao i iznašla 'bezbolne' tehnike korištenja malih dugovanja (metoda analogna mikrokreditu).
Tako je jedna banka u toj zemlji, prema dostupnim podacima, uspostavila fondove za poduzetnike s tim da je godišnja kamata niža od tržišne (izmedju 3,75%-5%). Cilj je da posebni gospodarski sektori dostupe poduzetnicima izvore financiranja po prihvatljivim uvjetima, te da pokrenu poduzetništvo zemlje, odnosno održavaju rast i razvoj sa svim pozitivnim učincima (zaposlenost, rating,izvoz itd. - kod njih naime ne postoje stotine tisuća ljudi koji sanjaju o visokim plaćama, privilegijama i drugim beneficijama stečenim radom ili neradom u u tzv. višem administrativnom sektoru).
Poduzetništvo je izuzetno rizičan životni izbor pa se zbog toga u toj zemlji postupak financiranja kod investicijskih fondova za poduzetnike odlikuje sljedećim karakteristikama:
§ poduzetnicima se daju krediti, ne donacije,
§ fondovi preuzimaju kreditni rizik (kod financijera, ako su drugi nego fondovi),
§ glavni kriterij je komercijalna vrijednost proizvoda ili usluge, uz provedivost i isplativost poslovnog
plana,
§ pritom se u obzir posebno uzimaju poduzetnikov karakter, mogućnost otplate, njegov ulog u projekt i spremnost da projekt realizira, poslovne okolnosti i sl.

Poduzetnicima su, nadalje, dostupni i sljedeći fondovi :
Fond za malu i srednju industriju - s ciljem promicanja djelatnosti MSP u izvoznim i domaćim tržištima,
Fond za hranu - s ciljem da poveća proizvodnja hrane u zemlji,
Fond za nove poduzetnike - cilj je već po nazivu jasan , i dr.
Država tu nije stala nego je pokrenula i Korporaciju za kreditne garancije (Credit Guarantee Corporation) za prosperitetna ili (društveno, tržišno) potrebna poduzetništva koja nemaju zahtjevane kolaterale ili ih,pak, imaju u simboličnim količinama. Poduzetnici koji uzimaju kredit preko ove Korporacije vezani su za ugovor o kreditu, a Korporacija im pomaže u razumnom upravljanju i otplatom kredita.

...a kako to rade u Novom Zelandu

Struktura podrške malim i srednjim poduzetnicima (MSP) u Novom Zelandu ide još dalje, tako da su poreznim, fiskalnim i drugim proračunskim mjerama uspjeli omogućiti više od 200 izvora financijske podrške poduzetnicima svih dobi.
Posebna podrška odnosi se na sakupljanje kapitala za početak poduzetništva potrebnog za pokrivanje troškova dok se poduzetništvo ne etablira i stvori kredibilitet (ili komercijalni rating) za tržišno financiranje.
Pažnja se takodjer pridaje i financiranju obrtnog kapitala, prijelaznog (mostovnog) kapitala (potonje se inače zove hard money, teški novac) za razvoj poduzetništva, potom za pokrivanje troškova nabavke, najma ili leasinga potrebne opreme, poslovnog prostora, plaća i svega što je potrebno za normalno funkcioniranje jednog poduzetništva.
Za te svrhe postoje brojne organizacije, ali navesti ćemo samo dvije:
-BIZ, za usluge poslovnog planiranja, računovodstva i supervizije,
-BIZ info, One Stop poslovne informacije širom zemlje.


Post je objavljen 06.09.2005. u 11:08 sati.