[priQaz]
Šezdesetak godina u šezdesetak minuta,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Šezdesetak godina u šezdesetak minuta

(Brian Walker: THE COMICS SINCE 1945; Harry N. Abrams, 2002.)

Jadni Brian Walker! Neki od nas su si sami krivi što nisu pazili pa su se zaludili stripom, ali on nije imao nikakve šanse da se izvuče. Njegov je otac Mort Walker, tvorac Redova Bilija, i Brian je rastao i odrastao u svijetu u kojem se samo strip (i to novinski) računa. Ne vjerujem da je prošao čak ni fazu tinejdžerskog bunta, toliko je njegova ljubav za stripove potpuna i, valjda, iskrena.

THE COMICS SINCE 1945 drugi je svezak (prvi nije bio na rasprodaji...:)) Brianovog pregleda američkog novinskog stripa. I, premda bi istraživanje možda mogao provesti i netko drugi, netko tko je u cijelu priču ušao s ulice, nema sumnje kako je Brian rastao s ovim stripovima i pratio ih kao što mi pratimo (ako pratimo) tračeve iz naše šire obitelji. Kad su stripovi počeli, što je tko izjavio, koji su bili asistenti, koji su najznačajniji momenti u povijesti pojedinog stripa ... Knjiga nije u tome pogledu naporno detaljna (za to treba potražiti knjige R. C. Harveya), već je izvrstan kompromis za one koji bi doznali nešto više, ali bi prvenstveno čitali stripove.

A stripova, stripova, stripova ima ... Tekst je samo deset posto sveska, a ostatak je vrlo povoljan prelet kroz više od pedeset godina najpopularnijih i najznačajnih pasica koje su se pojavile na američkom tržištu (pri čemu Brian sebe skromno spominje samo dva ili tri puta - previše, ali pošteno). Ugodan podsjetnik za one koji su ih čitali, enciklopedija za brz pristup podatku, rajc i vodič onima koji su se do sada oslanjali samo na ono što bi naše novine prevele.

(mcn)


Post je objavljen 26.08.2005. u 13:12 sati.